[Video] Izraelski premier v OZN: “Iran želi pod okriljem jedrskega orožja dominirati v regiji”

Izraelski premier Naftali Bennett (foto: UN)

Po trditvah izraelskega premierja Naftalija Bennetta je iranski jedrski program prekoračil vse meje. Bennett je v svojem nastopu pred Generalno skupščino ZN poudaril, da Izrael ne bo dopustil, da se Iran dokoplje do jedrskega orožja.

“V zadnjih nekaj letih je Iranu uspel velik napredek na področju jedrskega raziskovanja in razvoja, na področju proizvodnih zmožnosti in bogatenja,” je v ponedeljek, 27. septembra 2021, Generalno skupščino združenih narodov posvaril izraelski premier Naftali Bennett. “Iranski jedrski oborožitveni program je na prelomnici.”

Po Bennettovem mnenju svet ignorira dokaze o skrivnih lokacijah v Iranu, kjer naj bi potekal razvoj jedrskega orožja. Iran naj bi ravno tako po mnenju izraelskega premierja bil odgovoren za kaos na Bližnjem vzhodu, vse od Jemna prek Libanona do Sirije. Tako Libanon na severu kot Sirija na severovzhodu mejita na Izrael, od treh držav pa ima z Iranom skupno mejo samo Sirija.

Iran želi dominirati v regiji
Bennett je po poročanju Bloomberga večkrat poudaril, da je iranski jedrski program dosegel odločilen trenutek v razvoju, ravno tako pa naj bi bila proti koncu tudi izraelska strpnost. “Iran želi pod okriljem jedrskega orožja dominirati v regiji.”

Nekdanji izraelski premier Benjamin Netanjahu leta 2021 med govorom pred generalno skupščino OZN svari pred nevarnostjo Irana. (Foto: UN)

Izraelska svarila svetu pred nevarnostjo, ki jo predstavlja Iran, so v OZN postala že del folklore. Lahko bi rekli, da so del pričakovanega. Nekdanji premier Benjamin Netanjahu si je z namenom, da bi razbil vsakoletno monotonost v svojem govoru pred ZN leta 2021 pomagal celo z risbo bombe, ki je tik pred tem, da jo raznese.

Tako ZDA kot ostale zahodne sile medtem svarijo Iran, da se izteka čas za oživitev jedrskega dogovora iz leta 2015. Od tega dogovora so pod vodstvom predsednika Donalda Trumpa odstopile ZDA. Trump je menil, da je dogovor slab. Iranski zunanji minister Hossein Amirabdollahian je medtem za medije povedal, da se bo država v kratkem vrnila k jedrskemu dogovoru, ob tem pa ameriškega predsednika Joeja Bidna pozval, naj omili sankcije proti Iranu.

Ivan Šokić