fbpx

[VIDEO] Izredno stanje v Kanadi: Evakuirali skoraj 90 tisoč prebivalcev

Kanada se že več dni bori s hudim gozdnim požarom. Ognjeni zublji so iz Alberte pregnali vseh 88 tisoč prebivalcev, oblasti pa svarijo, da bi lahko ogenj, ki se še vedno hitro širi, uničil večino mesta. O žrtvah za zdaj ne poročajo, dve ženski pa sta rodili kar v evakuacijskem centru. 

To je bila največja evakuacija v provinci Alberta doslej. Številna podjetja so morala ustaviti proizvodnjo, ogenj pa je uničil že 1600 stavb, med drugimi tudi novo šolo. Ljudje, ki so morali mesto zapustiti, so se zatekli v zasilna bivališča.

Ogenj je uničil celotno skupnost
To je nekaj, kar lahko vidiš samo v filmih. Obtičal sem med betonsko ograjo in ognjem. Mislil sem, da mi ne bo uspelo pobegniti,” je povedal tamkajšnji prebivalec, in dodal, da so uničene številne soseske. Pogorel je hotel, bencinska črpalka pa je eksplodirala.“Ogenj je požrl vse te hiše. Uničil je celotno skupnost,” je za BBC povedal nekdanji hokejist Doug Sulliman.

Ogenj je zajel že več kot 10 tisoč hektarjev površine, s požarom pa se bori več kot 250 gasilcev. Zaradi močnega vetra in visokih temperatur se ogenj širi še hitreje. “Premagali bomo to in postali še močnejši,” je bila optimistična ena tamkajšnjih prebivalk.

N. K.