fbpx

[Video] Izvršni direktor Dominiona priznal, da njihove naprave za preštevanje glasov niso varne! Komponente izdelane na Kitajskem!

Izvršni direktor Dominion Voting Systems John Poulos (foto: C-SPAN)

Izvršni direktorji več podjetij, ki so priskrbela volilne naprave za ameriške volitve 2020, so na zaslišanju pred kongresno Komisijo za administracijo priznali, da so njihove naprave vsebovale dele proizvedene na Kitajskem. Vsi trije direktorji, med njimi tudi direktor zloglasnega podjetja Dominion Voting Systems (DVS) so priznali, da niti eden od uporabljenih sistemov volilnih naprav ni stoodstotno varen.

“Naloga naše komisije je nadzorovati potek zveznih volitev,” je v v uvodu na zaslišanje o varnosti ameriških volitev 2020 povedala predsednica komisije, drugače kalifornijska demokratska zastopnica v kongresu Zoe Lofgren.

Na zaslišanju, ki je potekalo 9. januarja 2020, so bili prisotni izvršni direktorji treh največjih dobaviteljev naprav za štetje glasovnic v ZDA, ki pokrivajo najmanj 80 odstotkov ameriškega trga, njihove naprave pa servisirajo glasovnice več kot 100 milijonov ljudi. To so bili direktorica Hart InterCivic Julie Mathis, predsednik in izvršni direktor Election Systems & Software (ES&S) Tom Burt ter predsednik in izvršni direktor Dominion Voting Systems John Poulos.

Že januarja 2020 so se tri podjetja soočala z obtožbami prikrivanja informacij ter zavajanja predstavnikov volilne komisije in ameriške javnosti. Trije volilni giganti so morali soočati s kritikami, da ni dovolj gledanja pod prste. Ravno tako so v komisiji opozorili na težave z volilnimi napravami, do katerih je moč pristopati na daljavo in povedali, da je njihova naloga preprečiti, da bi se take naprave z dostopom do omrežja lahko uporabljale na volitvah 2020. Nekaj, kar jim je očitno spodletelo.

Lagali, da naprave niso priključene na internet

Pri tem so opozorili, da so že leta 2019 ujeli na laži eno od podjetij, ki prodaja volilne naprave. Navkljub zatrjevanju o nasprotnem so strokovnjaki ugotovili, da je bilo vsaj deset strežnikov volilnih naprav povezanih z internetom. Vse našteto je v uvodu v zaslišanje razkrila Lofgrenova.

Na vprašanje Lofgrenove, ali volilne naprave ES&S, DVS in Hart InterCivic vsebujejo dele, ki so bili izdelani v Rusiji ali Kitajski, sta tako Burt iz ES&S ter Poulos iz DVS priznala, da njihovi volilni sistemi vsebujejo komponente, ki so bile izdelane na Kitajskem. Na vprašanje kakšni deli so izdelani na Kitajskem je izvršni direktor DVS priznal, da gre za “LCD komponente, dejanski stekleni zaslon … vmesnik, vse do delov čipov, električne kondenzatorje, upornike.”

Vsi trije direktorji so po poročanju GNews komisiji priznali, da niti eden od njihovih volilnih sistemov ni stoodstotno varen.

Ivan Šokić