fbpx

[Video] Izvršni direktor letalske družbe Qantas Airways: Za mednarodne lete bomo zahtevali obvezno cepljenje proti covidu-19

Izvršni direktor Qantas Group Alan Joyce (foto: EPA)

Vodja avstralske letalske družbe Qantas Airways je v nedavnem intervjuju povedal, da raziskujejo, kako bi lahko svojim potnikom utemeljili zahtevo po obveznem cepljenju proti covidu-19 za mednarodne lete. Predvidevajo namreč, da bodo ostale letalske družbe ravnale enako.

Cepljenje proti covidu-19 morda ne bo obvezno za letalske potnike na domačih letih po Avstraliji,” je v intervjuju po poročanju RT povedal izvršni direktor Qantas Airways Alan Joyce in nadaljeval,bo pa obvezno za mednarodne lete za vse, ki bodo prihajali ali odhajali iz Avstralije.”

“Iščemo načine kako bi spremenili naše pogoje uporabe za mednarodne potnike, od katerih bomo zahtevali, da so cepljeni preden stopijo na letalo,” je priznal Joyce.

Po Joycevem mnenju, bo obvezno cepljenje za mednarodne potnike postalo realnost tako v Avstraliji, kot drugod po svetu. “Mislim, da bo to pogosta tema pogovorov med mojimi kolegi v drugih letalskih družbah po svetu.”

Letalska združba Qantas Group je pod Joycevim vodstvom, 20 avgusta 2020 objavila, da so uspeli narediti kar 2,87 milijard ameriških dolarjev izgube. Vodstvo je za finančne izgube okrivilo pandemijo covid-19.

Kitajci bi uvedli covid-19 potne liste
Joyce je v intervjuju razkril, da je letalska družba že začela raziskovati, ali je nujno odrediti dvotedensko karanteno potnikom, ki prispejo v Avstralijo. Po njegovih trditvah bodo pri Qantas Airways ponovno vzpostavili letalske povezave z združenim kraljestvom in ZDA, šele ko bo cepivo proti covid-19 dostopno na trgu.

Prejšnji teden je na srečanju G20 idejo o tako imenovanih covid-19 potnih listih predstavil, generalni sekretar Kitajske komunistične partije Xi Jinping. Po njegovem mnenju bi lahko z globalno priznanimi zdravstvenimi QR kodami poskrbeli za obnovo mednarodne trgovine in potovanj na stanje pred pandemijo, ki so jo povzročili Kitajci.

Ivan Šokić