[Video] Junaški prebivalci Melitopolja neustrašno z brcami proti oboroženim ruskim vojakom

Posnetek zaslona

Medtem ko ruske čete patruljirajo po ukrajinskih ulicah v avtomobilih in oklepnih vozilih, označenih s simbolom “Z”, ki označuje ruske okupacijske sile, so lokalne oblasti v tem mestu na jugu Ukrajine, ki so ga zadnja dva tedna nadzorovale ruske čete, izgnali iz svojih pisarn, lokalna radijska postaja pa naj bi po poročanjih tujih medijev predvajala sovjetske balade in ruske pop pesmi, prepletene z odlomki z besedami Vladimirja Putina o “osvoboditvi Ukrajine pred nacisti”. Župana Melitopolja so ugrabili zaradi upora proti ruskim silam, kar pa je v Ukrajincih še dodatno podkrepilo voljo do boja.

Po poročanju Guardiana je eden od mestnih svetnikov povedal, da se prebivalci počutijo, kot da živijo v nočni mori in da še kar ne morejo verjeti, kaj se dogaja. Ukrajinci še vedno bijejo hude bitke vsak dan, tako vojaki kot civilisti. V bližnjem Melitopolju naj bi kljubovalnega župana Ivana Fedorova, ki se je ruskim vojakom uprl, v petek zvečer ugrabili ruski vojaki, kar pa je po Ženevskih konvencijah “vojni zločin”. Z vrečko na glavi naj bi odkorakal iz pisarne, od takrat pa o njem ni ne duha ne sluha. To je v prebivalcih Melitopolja vzbudilo še dodatno motivacijo za upor.

Morala Ukrajincev visoka, ne bodo klonili
V mnogih mestih, kjer ruski vojaki poskušajo na silo uveljavljati svojo voljo, so protesti na ulice privabili na stotine, če ne na tisoče neoboroženih Ukrajincev, prebivalci Melitopolja pogosto besno kričijo na ruske vojake, ki so ob tem negotovi in ne vedo, kaj storiti.

Množica vzklika “Svoboda za župana” in “Vrnite nam župana”, nekateri se celo sami želijo lotiti ruskih vojakov. Vsekakor imajo Ukrajinci visoko moralo, videti je, da se nikakor ne nameravajo predati ali kloniti. Borba Ukrajincev se nadaljuje ne samo s strani ukrajinskih vojakov, ampak tudi s strani prav vsakega ukrajinskega prebivalca.

Zločin proti demokraciji
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ugrabitev imenuje “zločin proti demokraciji sami”. Ukrajina trdi, da so Ivana Fedorova odpeljali, ker je “zavrnil sodelovanje s sovražnikom”. Po incidentu je ukrajinsko zunanje ministrstvo izdalo izjavo, v kateri je obsodilo Rusije zaradi “hudih kršitev norm in načel mednarodnega prava vključno z mednarodnim humanitarnim pravom, vojnimi zločini in zločini proti človeštvu ter drugimi kršitvami človekovih pravic s strani ruske vojske”, poročajo ukrajinski mediji.

Tanja Brkić