fbpx

[VIDEO] Kako je Alep videti danes? Mesto, ki ga je sirska državljanska vojna najbolj prizadela, ima dva obraza

Foto: epa

Kako je po dolgotrajni in eni od najbolj odločilnih bitk v sirski državljanski vojni – bitki za Alep – mesto videti danes? Zahod je popolnoma nedotaknjen, na vzhodu pa so ljudje ostali brez družine, domov in hrane. 

Mesto Alep je že od sredine leta 2012 razdeljeno na vzhodni in zahodni del. Zahod je pod nadzorom čet sirskega predsednika Assada, vzhodni del pa so zavzeli uporniki. Dnevno je v času vojne nanje bilo izvršenih okoli 80 napadov, je takrat poročal sirski Urad za človekove pravice, ki je ob statističnih podatkih dejal, da gre za hudo tragedijo. Iz zraka so uporniške sile napadali tudi Rusi.

Foto: epa

Mesto in njegovi prebivalci si še niso opomogli
Še pred nekaj meseci je Alep veljal za mesto vojn. Nedavno se je bojevanje končalo, a razlika med zahodnim in vzhodnim delom mesta je očitna. Na nedotaknjenem zahodu živijo, kot da se nič ne bi zgodilo, vzhodni uporniški del pa trpi posledice. Ameriški novinar je za CNN s terena poročal o porušenosti in žalosti slednjega dela mesta. Tam ne stoji niti ena stavba, ki ne bi bila dotaknjena in porušena. Domovi številnih so izginili, ljudje pa so nanje tako navezani, da jih želijo obnoviti. Okrog bezljajo popolnoma obupani, a so optimistični. Njihova življenja se počasi vračajo in verjamejo, da se bodo stvari obrnile na bolje.

A. L.