fbpx

[Video] Kam je izginilo vsaj 20 odstotkov električne energije v Srbiji, kjer je Gen ključni del energetske mafije?

Ekonomist Dragan Radović (Foto: zajetje zaslona/ktv.rs)

Albanski analitik Astrit Gashi je ob razkritju afere s kosovskim veleposlanikom na Hrvaškem Martinom Berishajem, v povezavi z denarnimi nakazili beograjske podružnice Gen-i poudaril, da je Gen-i v samem vrhu srbske elektro mafije. “Gen je ključni del srbske energetske mafije, ki jo vodita Vojin Lazarevič in Damir Fazlić. Na to omrežje sta bila povezana bosansko podjetje in fiktivno podjetje iz Londona,” je zatrdil in dodal, daje bilo Kosovo leta prisiljeno kupovati elektriko od podjetja Gen, pri katerem naj bi Berishaj služil kot posrednik. Dodaten kontekst je ponudil ekonomist Dragan Radović, ki je med drugim pojasnil, da v Srbiji na letni baz izgine za 1,2 milijardi evrov elektrike, na celotnem segmentu energetike pa za kar 12 milijard.

“Počutim se prizadeto, da je celo Albanec, človek, ki sem ga imel za dobrega gospodarja, veleposlanika Kosova, imel koristi v finančnem škandalu v Sloveniji,” je zapisal albanski analitik Astrit Gashi, ki je o srbski energetski mafiji na Balkanu prvič pisal že nekje v začetku 2000-ih. Poudaril je, da veleposlanik nikoli ne bi smel biti hkrati tudi trgovec z elektriko in nenavadno je, da se kosovska vlada ni potrudila po hitrem postopku raziskati dejstva o vpletenosti veleposlanika Martina Berishaja v koruptivne sfere s slovenskimi politiki – Berishaj je namreč še naprej veleposlanik, brez da bi karkoli razjasnili. Berishaj je sicer znan kot zelo tesen prijatelj premierja Albina Kurtija. Spomnimo, Planet TV je tik pred volitvami razkril, da naj bi Berishaj s svojega bančnega računa v Črni gori, kamor je prejemal nakazila iz Gen-i Beograd, nosil denar nazaj k Robertu Golobu, slednji pa naj bi ta denar nalagal v enega od italijanskih skladov, kjer vlagateljem omogočajo, da ostanejo anonimni. Portal Prava.si je objavil vsa finančna poročila podjetja MB Consulting.

Vsem tem razkritjem daje pomenljiv kontekst intervjuju s srbskim ekonomistom in poznavalcem balkanske energetike Draganom Radovićem. Radovič namreč pojasnjuje, da je v Srbiji v desetih letih neznano kam izginilo vsaj 20-odstotkov električne energije (približno 59 milijard kilovatov električne energije), kar dokazuje tudi z lastnimi izračuni. Pri tem naj bi po njegovih besedah sodelovali tudi tuji električni trgovci, med drugim se sumi, da je bila ukradena elektrika prikazana kot kupljena iz tujine in za vsaj šestkrat preplačana. Skoraj petina električne energije torej iz električnega sistema izgine v neznano, za to krajo pa po njegovih trditvah vedo tudi vsi v vrhu države – tako srbski predsednik Aleksandar Vučič kot drugi vodilni ne izdajo, kdo je dejansko osrednji igralec kraje srbske elektrike. “Srbski strokovnjak za energetiko je mnenja, da če bi preverili celotno poslovanje Elektro privrede Srbije in njihove domače in tuje poslovne partnerje, bi morali aretirali vsaj tisoč ljudi,” so povzeli na portalu Prava.si.

Radović trdi, da na letni baz izgine za 1,2 milijardi evrov elektrike, na celotnem segmentu energetike pa za kar 12 milijard. Zanimivo bi bilo vedeti, koliko od tega si vzamejo operativci Gen-i v Srbiji. “Srbija ima dovolj svoje energije, to kar se uvozi, je le krinka za krajo,” je še sporočil Radović, ki je dodal, da bi Srbija v resnici lahko z elektriko oskrbovala vse države nekdanje Jugoslavije. A Balkan je pač Balkan, na njem vladajo mafijski lobiji in očitno tudi pri nas ni kaj dosti drugače. Mimogrede, vlada Roberta Goloba je že pohitela in prejšnji teden Vlada zamenjala nadzornike v Elesu, Borznu, in pri sistemskem operaterju distribucijskega omrežja z električno energijo SODO.

Kot že rečeno, po navedbah Gashija je Gen ključni del srbske energetske mafije, ki jo vodi Vojin Lazarevič. Imeni sta poznani, saj smo za njiju v Sloveniji že slišali. Rado Pezdir je leta 2016 za Reporter pojasnil, da je Petrol pred leti v Albaniji ustanovil podružnico Petrol Slovenia Tirana Wholesale, katere cilja sta bila nakup ali izgradnja infrastrukture za rafiniranja nafte in posredovanja plina. Ta investicijski projekt se je imenoval Porto Romano. Podružnica je sicer imela Petrolovo ime, vendar je bila zgolj v 55-odstotnem lastništvu te družbe. Preostanek si je lastilo podjetje Poligraf Investments ltd. – Offshore podjetje iz Cipra, ki sta ga obvladovala dva Petrolova partnerja, torej Lazarević, ki je srbski energetski tajkun in lastnik Rudnapa. “Verjetno vas ne bo presenetilo, če zapišem, da je bil projekt Porto Romano ideja obeh balkanskih poslovnežev, v katerega sta potegnila Petrol in s tem odprla nove razsežnosti v zvezi s Petrolovimi offshore posli, ter seveda, da se je projekt zaključil z bankrotom in preiskavami o sumu pranja denarja prek Porto Romana,” je zapisal Pezdir.

Na spletu najdemo tudi članek iz leta 2012, portal vijesti.me je namreč pisal, da je vodstvo Elektroprivrede za uvoz električne energije v preteklih štirih letih in pol plačalo dobrih 228 milijonov evrov. Več kot polovico tega denarja sta prejeli le dve podjetji energetskih gospodarstvenikov in nekdanjih poslovnih partnerjev, Vuka Hamovića in Vojina Lazarevića. MANS je opozoril, da so elektriko kupovali pri EFT in Rudnap po najvišjih povprečnih cenah v primerjavi z drugimi ponudbami. “Hamovićev EFT in Lazarevićev Rudnap sta s prodajo električne energije Elektroprivredi zaslužila 125,8 milijona evrov. Od tega je Hamović prejel 92,9 milijona evrov, Lazarević pa 32,9 milijona evrov,” so sporočili iz MANS-a. V tej nevladni organizaciji so poudarili, da sta Hamović in Lazarević povezana z vrsto afer v regiji, v Črni gori pa resnih preiskav ni bilo. “Zanimivo je, da je lani precej uvozila družba Korlea invest, ki je EPCG prodala več kot 24 odstotkov celotne uvožene energije,” so povedali in spomnili, da je Korlea delo dobila skupaj z Rudnapom. “Korela je še eno podjetje, ki ga povezujejo s škandali s prodajo električne energije v sosednji Hrvaški,” so sporočili iz MANS-a in dodali, da je bil v preteklih letih resneje zastopan tudi beograjski Gen-i, od katerega je EPCG v tem obdobju odkupovala elektriko za dobrih 25 milijonov evrov.

Ko smo že ravno pri zanimivih povezavah, si za konec lahko zastavimo še bolj ali manj retorično vprašanje, kakšno vlogo igra slovenska veleposlanica na Kosovem, Minca Benedejčič. Mož slednje, torej Andrej Benedejčič, je namreč v Golobovi vladi prevzel mesto državnega sekretarja za nacionalno varnost. Ponovno zgolj naključje? V odgovor lahko zopet navedemo morda najbolj znan (in pomenljiv) Golobov citat: “Kdor verjame v naključja, ta je, no, ta je Slovenec”.

Sara Bertoncelj