fbpx

[Video] Kip Konfederacije ni padel brez boja! Med rušenjem kipa v Portsmouthu hudo poškodovan izgrednik, ki mu je kip padel na glavo!

Rušenje kipa konfederacijskega vojaka, ki je padel na enega od izgrednikov (vir: twitter)

Izgrednika v Porthsmouthu v Virginiji je zmečkal, kip, ki so se ga njegovi kamerati odločili podreti. Nihče od zbranih izgrednikov iz vrst Antife in BLM ni pomislil, da mogoče in dobra ideja rušiti kipa, medtem ko se ljudje nahajajo pod njim.

Izgredniki po ZDA že več dni uničujejo nacionalne spomenike. Tokrat je eden od kipov vrnil udarec. Potem, ko so ga najprej posprejali, pobarvali, nato obglavili, so se izgredniki BLM odločili dokončati začeto in v sredo, 10. junija 2020 v večernih urah poskušali podreti kip konfederacijskega vojaka v Portsmouthu v Virginiji.

Kip je padel, a je s seboj vzel tudi enega od izgrednikov, ki po videoposnetku sodeč ni bil niti toliko pri sebi, da bi se zavedal, da njegovi tovariši rušijo kip, pod katerim se je nahajal.

Na posnetku je moč slišati vriskanje in kričanje ob trenutku, ko kip pade na izgrednika. Množica se po poročanju RT ni zavedala, da je kip pod seboj pokopal črnca v 30. letih.

Padajoči kip je moža zadel v glavo, poškodovani je na mestu izgubil zavest in utrpel hude poškodbe glave. Po trditvah očividcev je bila rana na glavi tako globoka, da se je videlo lobanjo.

Ko so ga reševalci odpeljali v bolnišnico je bil v kritičnem stanju, policija pa je množici izgrednikov naročila naj se razide.

Vandalizirani spomenik je obsegal obelisk s štirimi brezimnimi konfederacijskimi vojaki, ki so ga leta 1876 postavili v čast vojakom Konfederacije iz Portsmoutha, Norfolka in okrožja Norfolk.

Spomenik padlim konfederacijskim vojakom pred uničenjem 2020 (foto: Infogalactic)

Za izgrednike je spomenik, ki časti padle vojake, simbol sovraštva in bele nadvlade. Zgoraj je dostopna slika, kako je nekoč izgledal uničeni spomenik.

Ivan Šokić