fbpx

[Video] Kitajski veleposlanik v Veliki Britaniji na vprašanje o teptanju pravic Ujgurov: Provinca Xingjiang je zelo lepa

Ujgurski muslimani v taboriščih na kitajskem (vir: twitter)

Ko so v javnost prišli posnetki ujgurskih zapornikov na Kitajskem, ki jih prevažajo v taborišče za prevzgojo, je v studiu BBC gostoval kitajski veleposlanik v Veliki Britaniji. Povedal je, da posnetki niso resnični, da ne moremo vedeti, če so resnični in da je provinca, kjer naj bi bili posnetki narejeni, zelo lepa. A dejstvo je, da odkar je kitajska komunistična partija začela s pregonom ujgurskih muslimanov v provinci Xingjiang, so teroristični napadi, ki so bili od leta 1990 stalnica, prenehali.

Na Nova24TV že več let spremljamo preganjanje ujgurskih muslimanov na Kitajskem. Razlog za to je islamistični terorizem, ki se je razpasel v provinci od leta 1990 dalje. Kitajski komunistični režim pri soočanju s tem ne izbira sredstev. Leta 2017 so tako na domove 1,69 milijona ujgurskih muslimanov v provinci Xingjiang poslale kar milijon ovaduhov, katerih naloga je zagotoviti, da Ujguri slučajno ne bi imeli kakšnih islamističnih ali do komunistične partije sovražnih nagibov.

Okoli milijon Ujgurov naj bi tako končalo tudi v taboriščih, namenjenih prevzgoji. Gre za intenzivni program indoktrinacije, katerega namen je doseči, da Ujguri zavržejo islam in ga nadomestijo z zvestobo kitajski komunistični partiji. Otroke zaprtih staršev so medtem vzeli in dali v sirotišnice, je pred leti opozoril Dilxat Raxit iz Svetovnega ujgurskega kongresa.

Soočen s posnetki ujgurskih zapornikov, ki vklenjeni sedijo na tleh in čakajo na transportni vlak, da jih odpelje v neznano, je kitajski veleposlanik v Veliki Britaniji Liu Xiaoming, raje kot da bi odgovoril na vprašanje, kaj vidi na posnetku, začel z izmotavanjem. Na koncu je  zamenjal temo in rekel: “Veste, Xinjiang je najlepše mesto v Xinjiangu.”

Konec terorističnih napadov
“Ambasador, so to lepi posnetki?” ga je po poročanju Breitbarta izzval voditelj Andrew Marr. Xiaoming se je branil, rekoč da kitajski pregovor pravi, da ne veste, kako velika je Kitajska. “Od leta 1990 se je Xinjiang v polnosti spremenil, zato ker je tam na tisoče terorističnih napadov.”

Več mu Marr ni pustil povedati. Bolj ga je zanimalo zakaj obritoglavi zaporniki klečijo s prevezami za očmi in jih prevažajo z vlaki. “Kaj se tu dogaja?” je zanimalo Marra. Xiaoming je ponovil, da ne ve, kje so dobili posnetek, a da včasih prihaja do transporta zapornikov. Ko je Marr omenil, da so avtentičnost posnetka potrdile zahodne obveščevalne službe, je kitajski veleposlanik zavrnil takšne ocene rekoč, da si zahodne obveščevalne službe redno izmišljujejo lažne obtožbe proti Kitajski.

Kitajski veleposlanik v Veliki Britaniji Liu Xiaoming. (Foto: YouTube)

A če se ozremo na dejstva, več virov tudi na Wikipediji potrjuje resničnost Xiaomingovih trditev. Do leta 2017 so bili teroristični napadi v provinci stalnica. Po letu 2017, ko se je začelo z drakonskimi povračilnimi ukrepi, množičnim nadzorom, povečanim številom aretacij in vzpostavilo sistem “prevzgojnih taborišč” v katerih naj bi bilo zaprtih okoli milijon ujgurskih in drugih muslimanov, ni bilo niti enega terorističnega napada več.

Vsaka etnična skupina na Kitajskem deležna enake obravnave
Marr in Xiaoming sta se udarila tudi glede števila prebivalcev v provinci Xinjiang. Xiaoming je poudaril, da se je število prebivalcev v provinci v zadnjih 40 letih povečalo na 11 milijonov ljudi, prej jih je bilo “samo štiri, pet milijonov.” Marr je navedel, da se je prebivalstvo v ujgurskih predelih, med leti 2015 in 2018, po uradnih podatkih zmanjšalo za 84 odstotkov.

Xiaoming je ravno tako označil za lažne obtožbe, da bi kitajske oblasti izvajale program prisilne sterilizacije Ujgurk. Poudaril je, da kitajska komunistična partija ostro nasprotuje takemu početju, je pa dopustil možnost, da bi obstajali posamezni primeri, a naj bi tudi tam bilo vse odvisno od konteksta.

“Ljudje v Xinjiangu živijo srečno življenje,” je povedal veleposlanik Xiaoming. “Vsaka etnična skupina na Kitajskem je obravnavana enako. To je zgodba o uspehu Kitajske nacionalne politike.” Ob tem je izpostavil, da na Kitajskem ni koncentracijskih taborišč.

Ivan Šokić