fbpx

[VIDEO] Krvavo tudi v Indoneziji: Islamski napadalec se je razstrelil med policisti

Foto: epa

Samomorilski napadalec je zjutraj napadel policijsko postajo v Indoneziji in ubil sebe ter ranil enega policista. Ob tem so oblasti vse policiste pozvale, naj bodo v tem času še posebej pazljivi.

Bombni napadalec se je do postaje v mestu Surakarta na Javi pripeljal na motorju, na katerem je imel eksploziv, ki ga je aktiviral, ko se je približal nekemu policaju. Posnetki, ki so že obkrožili svet, prikazujejo truplo napadalca, ki nepremično leži sredi ceste.

Napad se je zgodil na začetku največjega muslimanskega festivala Eid al- Fitr, s katerim obeležujejo konec svetega meseca ramadana. Na Indoneziji so vse policiste pozvali, naj bodo med praznikom pazljivi, piše Večernji List.

https://www.youtube.com/watch?v=Mm-WFCYZdfs

Surakarta je mesto, ki je zibelka islamskega militarizma. V njem se nahaja internat Al-Mukmin, kjer se urijo številni napadalci, ki so bili vpleteni v napade na Baliju leta 2002, ko so ubili 202 ljudi. Utemeljitelj te šole je radikalni klerik Abu Bakar Bashir, ki prestaja 15-letno zaporno kazen.

Največja muslimanska država ima probleme s terorizmom
Po napadu je indonezijski predsednik Joko Widodo zahteval prijetje vseh, ki so bili vpleteni v napad. Identiteta napadalca še ni poznana, vendar je šef indonezijske tajne službe že pojasnil, da gre za pristaša teroristične Islamske države. V državi vlada visoka stopnja ogroženosti že od januarskega terorističnega napada v Džakarti, v katerem so umrli štirje ljudje. Indonezija je država z največjo muslimansko populacijo in je v zadnjih 15 letih pretrpela številne smrtonosne napade, ki so jih zagrešili islamski militaristi.

 

M. P.