fbpx

[Video] Madžarska pravosodna ministrica Varga o številnih neupravičenih napadih: “Madžarska si zasluži opravičilo!”

Madžarska pravosodna ministrica Judit Varga. (Foto: FB)

Madžarska je po dveh mesecih, odkar so bila madžarskemu premierju podeljena posebna pooblastila v času koronakrize, napovedala, da bo s sredino junija 2020 premierju odvzela posebna pooblastila, podeljena za čas izrednih razmer. Strah levičarjev, da bi se Madžarska čez noč spremenila v diktaturo, se je tako še enkrat izkazal za lažnega, madžarski ukrepi pa za učinkovite. Madžarska ministrica za pravosodje Judit Varga meni, da si država zasluži opravičilo, a ni pričakovati, da ga bo s strani levičarskih sovražnikov madžarske desne vlade kadarkoli dočakali.

“V idealnem svetu bi se Madžarski opravičili,” je v videokonferenci povedala madžarska pravosodna ministrica Judit Varga. A kakor izgleda, je zaman čakati na opravičilo.

“To ni prvič, da smo bili bili žrtev v celoti neutemeljene kampanje,” je opozorila Varga. “K sreči so se zavajanja in lažne informacije v tem primeru izkazale za očitno napačne.”

Egy ideális világban Magyarország elvárhatná a koronavírus-törvény körüli hisztériakeltés hazai és nemzetközi szervezőitől a bocsánatkérést, de ahogy Sir Elton John-tól is tudjuk, a “Sajnálom a legnehezebb szó”. *A felvétel az uniós miniszterek mai, videókonferencia keretében tartott tanácsülésén készült.In an ideal world, Hungary could expect an apology from people fuelling the hysteria surrounding the lex-COVID, but as we know from Sir Elton John, “Sorry seems to be the hardest word”.

Gepostet von Varga Judit am Dienstag, 26. Mai 2020

Govora je seveda o medijski in politični kampanji levičarjev tako na Madžarskem kot v sami EU in državah članicah EU, ki so lagali, da je madžarski parlament premierju Viktorju Orbanu podelil pooblastila, s katerimi bi lahko postal stalni diktator in Madžarsko še enkrat, tokrat pa čisto zares, spremenil v avtoritarno državo.

Madžarska uspešna v boju s covid-19
Na laži in zavajanja osrednjih medijev glede pooblastil za časa koronakrize na Madžarskem smo opozarjali tudi na Nova24TV. Že takrat je namreč bilo jasno, da ima madžarski parlament v svojih rokah moč, da kadarkoli prekliče pooblastila, ki so jih podelili premierju Orbanu v času izrednih razmer.

“Vedno smo delali v demokratičnem okviru in se bomo vrnili k običajnemu delovanju parlamenta, ko se bomo odrekli posebnim pooblastilom. Nato bomo vsem dali priložnost, da se opravičijo za neutemeljene obtožbe na račun Madžarske,” je pred časom povedal Orban. Madžarsko so zaradi odločnih ukrepov v času koronakrize napadali tako v EPP kot izven. Fidesz so želeli izključiti iz EPP, Madžarsko pa vreči ven iz EU. Še en primer pregovorne solidarnosti. Kvazikonservativci, kakršni so Donald Tusk, Ursula von der Leyen in drugi bodo raje lajali na nekoga na desni, kot pa prenašali kakršnekoli kritike s strani liberalnih medijev.

“Zahvaljujoč posebnemu pravnemu odloku je vlada lahko v zadnjih tednih sprejemala hitre in učinkovite ukrepe za zajezitev pandemije. Za razliko od ostalih držav smo se lahko izognili izbruhu, množični bolezni in na tisoče smrtim,” je v ponedeljek po pisanju Remixa povedala Varga.

Na Madžarskem so po zadnjih podatkih zabeležili 3.793 primerov covid-19. Pri tem so v 9,7-milijonski državi našteli 505 smrti zaradi wuhanskega virusa. Za primerjavo, na Švedskem, ki ima primerljivo število prebivalcev in radikalno drugačen pristop do soočanja s koronakrizo (namesto izolacije so stavili na čredno imunost), imajo po zadnjih podatkih 34.440 potrjenih okužb in 4.125 smrti zaradi covid-19. Švedska ima 10,2 milijona prebivalcev.

Ivan Šokić