fbpx

[Video] Melvin Capital v januarju zaradi stave proti GameStopu beleži milijardne izgube! Izgubili kar 53 odstotkov celotnega kapitala!

Člani foruma r/WallStreetBets z Reddita so bankirjem na WallStreetu povzročili milijardne izgube (foto: everipedia)

Investicijski sklad Melvin Capital je v januarju 2021 zaradi lastnega pohlepa in nespametnih naložb beležil kar 53-odstotno izgubo ki sega v več milijard dolarjev. Razlog za katastrofalno izgubo se skriva v hitrem prodajanju delnic Gamestopa s katerim so veliki borzni špekulanti kakršen je Melvin Capital namerno zbijali ceno delnic, da bi kasneje profitirali na račun izgube vrednosti delnic.

Da bi lahko razumeli na kakšen način je investicijski sklad vreden več milijard dolarjev uspel v enem mesecu izgubiti več kot 50 odstotkov vrednosti in potreboval finančno injekcijo s strani konkurenčnih investicijskih “hedge” skladov je potrebno razjasniti kaj sploh je hitra prodaja.

Prodaja na kratko predstavlja prizadevanje po zaslužku na račun padca vrednostnih papirjev. Zveni neintuitivno. Vse sloni na tem, da si sposodite vrednostne papirje. Nato jih nemudoma prodate po obstoječi ceni in v vmesnem obdobju razpolagate z denarjem, ki ste ga “zaslužili” od hitre prodaje. Te delnice je vsekakor potrebno vrniti, zato tisti, ki se poslužujejo hitre prodaje vrednostnih papirjev, to počnejo v upanju, da bo vrednost sposojenih vrednostnih papirjev v vmesnem času padla. Nižje ko pade vrednost delnic, večji je profit. A ravno tako je res tudi obratno, če cena delnice v vmesnem obdobju zraste je izguba lahko neskončno visoka. Kajti vrednost delnice lahko raste v neskončnost, pade pa zgolj do ničle.

Milijardne izgube investicijskih skladov
Wall Street je na tak način koval dobiček na račun podjetij, ki so izgubljala vrednost. Stanje na borzi je postalo ločeno od realnosti. Ni bilo več važno ali podjetje posluje dobro ali slabo, paraziti na borzi so v vsakem primeru kovali milijardne dobičke. Vse dokler niso mali delničarji zbrani okoli foruma na Redditu r/WallStreetBets na podlagi javno dostopnih podatkov videli, da so borzni špekulanti na kratko prodali za kar 140 odstotkov delnic Gamestopa.

Z drugimi besedami, Melvin Capital, ki je januar 2021 začel z 12,5 milijard kapitala in druščina so si s kratko prodajo skopali lasten grob. Mali delničarji so jim uspeli nakopati milijardne izgube samo s tem, ko so množično začeli kupovati delnice Gamestopa in jih niso želeli prodati. Vrednost delnice Gamestopa, ki je bila še sredi poletja 2020 pod manjša od štirih dolarjev je sedaj vredna 325 dolarjev. Seveda gre za balonček, ki lahko vsak hip poči. A dejstvo je, da je dobršnemu delu malih delničarjev vseeno. Sami denarja niso vložili, da bi kovali dobičke, temveč, da bi veliki igralci kovali izgube. In trenutno jih kujejo v milijardah. Samo Melvin Capital je mesec zaključil s kapitalom osem milijard dolarjev, to je 4,5 milijard dolarjev manj kot na začetku leta.

r/WallStreetBets niso antikapitalisti
Mali delničarji so medtem začeli kupovati tudi delnice ostalih podjetij, proti katerim so s hitrimi prodajami stavili investicijski skladi. Nekateri to opisujejo kot ponovitev gibanja Occupy Wall Street, ko so mladi anarhisti in ostali antikapitalisti skvotali pred borzo, postavljali šotore in se igrali komuno. Podobne bedarije smo lahko takrat videli tudi pred ljubljansko borzo. r/WallStreetBets je daleč od tega. Ne gre za neke antikapitaliste, anarhiste in komuniste, temveč posameznike, ki so pripravljeni igrati po vzpostavljenih pravilih igre, da bi videli propad vseh tistih, ki so preveliki, da bi jim lahko pustili propasti, kakor je nekdanji ameriški predsednik Barack Hussein Obama utemeljeval reševanje bank sredi najhujše finančne krize 21. stoletja, namesto da bi država pomagala malemu človeku.

Mali delničarji so dejansko tisti, ki kapitalizmu vračajo dobro ime. Tisto dobro ime, ki si ga je prilastila parazitska kasta borznih špekulantov, ki ne ustvarja nič, temveč zgolj kuje dobičke na račun nesreče ostalih. Oni so namreč tisti jeziček na tehtnici, ki te dni skrbi, da se cene vrednostnih papirjev dolgoročno gledano lahko stabilizirajo in tako odražajo bolj realno vrednost delnic določenega podjetja.

Mega investitorji, ki so vlagali v prodajo na kratko, so januarja 2021 zabeležili kar 70,8 milijarde dolarjev izgube. Za primerjavo, to je 27-krat več kot v povprečnem mesecu leta 2020.

Ivan Šokić