fbpx

[Video] Morawiecki odločno v Evropskemu parlamentu: “Poljske ne bo nihče ustrahoval”

Poljski premier Mateusz Morawiecki (foto: EPA)

Napetosti na razdalji Bruselj/Strassbourg – Varšava so bile že lep čas na nivoju, kjer bi jih bilo mogoče prezreti. Evrokrate je v zadnjem času še posebej razjarila odločitev poljskega ustavnega sodišča, da je poljska zakonodaja nad evropsko. Da bi pomiril strasti, je pred evroposlanci v Strassbourgu 19. oktobra 2021 nastopil poljski premier Mateusz Morawiecki, ki je zbranim v Evropskem parlamentu vključno s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen dal jasno vedeti, da Poljska ne bo popuščala grožnjam evrokratov.

Najprej je nastopila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Njen govor je bil sramota za funkcijo, ki jo opravlja. Pustila je vtis, da moleduje pred evropskimi poslanci. Obljubljala je, da bo sprožila ukrepe proti Poljski zaradi “spodkopavanja vrednot EU”. Spet pa ni bilo povedano, kaj te vrednote sploh so. Za njo je nastopil poljski premier Mateusz Morawiecki. Takoj v uvodu se je odzval na obljube von der Leynove in povedal, da EU prestopa svoja pooblastila, Poljska pa ne bo pristala na “jezik groženj”.

Nagovor Morawieckega se začne ob 9:23 do 9:56
Morawiecki je v svojem 33 minutnem govoru (slovensko sinhronizacijo najdete na priloženem posnetku na točki 9:23) poudaril, da Poljska želi biti del EU suverenih držav članic. Pri tem pa je poudaril, da morajo pravila veljati enako za vse. Sami EU pa najbolj škodijo ravno neutemeljeni napadi na posamezne članice.

Poljski premier je okrcal EU tudi glede dvojnih standardov. Medtem ko se Poljsko preganja na podlagi lažnih obtožb o posegih v pravosodje in medije, EU še naprej tiho tolerira določene države članice, kot je npr. Nizozemska ali Luksemburg, da še naprej delujejo kot davčne oaze in s tem aktivno škodijo finančnim interesom ostalih držav članic, ki spoštujejo zakonodajo.

Evropska unija presega svoja pooblastila
Morawiecki je v svojem govoru opozoril, da je Evropska unija skozi leta nezakonito presegla njej podeljena pooblastila, zdaj pa se pritožuje, ko je dobila po prstih. “Za nas je evropska integracija civilizacijska in strateška odločitev,” je poudaril poljski premier. A delitev na vzhod in zahod ni nekaj novega, temveč je razvoj Zahoda mogoče pripisati žrtvovanju Vzhoda. Morawiecki je spomnil, kako je ravno Poljska Zahod varovala pred boljševistično grožnjo Sovjetske zveze po koncu prve svetovne vojne. Ponovno je bila Poljska tista, ki je bila uničena med drugo svetovno vojno in kasneje proti koncu hladne vojne, ko so si morali izboriti svojo neodvisnost.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen (foto: EPA)

“Danes vsi Evropejci pričakujejo eno. Želijo si, da se soočimo z izzivi, ki jih predstavlja več kriz naenkrat in ne borimo eden proti drugemu, iščoč koga lahko okrivimo – ali drugače rečeno, tiste, ki niti niso krivi, temveč jih je zgolj priročno okriviti,” je še poudaril poljski premier.

Govor poljskega premierja je pokazal odločnost in pripravljenost vztrajati pri tistem, kar je prav. Po drugi strani pa nas lahko upravičeno skrbijo dejanja Evropske unije in njenih aparatčikov, ki so v imenu ideoloških razhajanj pripravljeni kršiti in svobodno interpretirati lastna pravila, da bi dosegli, kar so si že zadali. Pri tem pa ne mislijo izbirati sredstev.

Ivan Šokić