[Video] Na grobu ubite Iranke Mahse Amini se je zbralo na tisoče ljudi; policisti streljali tudi nanje!

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Na tisoče žalujočih se je danes zbralo na grobu Mahse Amini v njenem rojstnem kraju Sakez, da bi obeležili 40 dni od njene smrti, kar je pri šiitskih muslimanih pomemben mejnik žalovanja po smrti družinskega člana. Po poročanju organizacije za človekove pravice Hengaw naj bi varnostne sile streljale na protestnike in zoper njih uporabile solzivec.

Iranska tiskovna agencija Fars je poročala, da se je v Sakezu zbralo približno dva tisoč ljudi, ki so skandirali “Ženska, življenje, svoboda“, enega od značilnih vzklikov protivladnih protestov, ki so po smrti Mahse Amini zajeli Iran. Na videoposnetkih, ki so jih na spletu objavili aktivisti in organizacije za človekove pravice, pa je videti več tisoč ljudi, ki se z avtomobili, motorji in peš premikajo po avtocesti, po poljih in celo čez reko, da bi se izognili cestnim zaporam in prišli do pokopališča. S tem so kljubovali poostrenim varnostnim ukrepom v Iranu, ki so jih oblasti uveljavile po smrti Aminijeve in so del nasilnega zatrtja protivladnih protestov po državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po poročanju organizacije za človekove pravice Hengaw naj bi iranske varnostne sile streljale na protestnike in zoper njih uporabile solzivec. Hkrati je organizacija na Twitterju sporočila, da shodi potekajo tudi v več mestih v iraškem Kurdistanu ter v zahodni provinci Kermanšah.

 

Protesti sicer potekajo tudi v Teheranu, kjer naj bi policija prav tako uporabila solzivec. V prestolnici so se ulice podali zdravniki, ki protestirajo proti prisotnosti varnostnih sil v bolnišnicah, kjer se zdravijo udeleženci protestov. Številne trgovine pa so zaradi strahu pred nemiri zaprte, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Iranska Kurdinja Mahsa Amini je umrla v policijskem pridržanju tri dni po tem, ko jo je v Teheranu aretirala moralna policija zaradi domnevno neprimernega nošenja naglavne rute hidžab. Aktivisti trdijo, da je umrla zaradi udarcev, policija zavrača krivdo za njeno smrt, navaja STA. Vse od njene smrti po vsej državi potekajo množični protesti, na katerih je bilo po poročanju dpa ubitih več kot 250 ljudi, več deset tisoč pa je bilo aretiranih.

Sara Kovač