[Video] Na grški meji blizu vrelišča: Tisoče migrantov hoče v Evropo

Foto: Twitter

V zloglasnem migrantoskem centru Idomeni na grško-makedonski meji so se danes razširile govorice, da se odpirajo meje. Tisoče migrantov se je tako začelo mrzlično prebijati do meje, a so te ostale zaprte. Zaradi napačnih informacij so se napetosti med množico začele stopnjevati – tisoči so protestirali in zahtevali odprtje meja. Mnogi izmed njih so se v upanju, da jim uspe preboj ograje, kar sami odpravili proti Makedoniji.

Govorice o odprtju meja so se razširile, ker so grške oblasti v zadnjih dneh zaradi prenatrpanega taborišča postopoma evakuirale več kot 11 tisoč migrantov. Odpeljale so jih v bližnje namestitvene centre in na ta način skušale razbremeniti napetosti ob ograji, ki ločuje Grčijo in Makedonijo. V skladu z dogovorom držav na balkanski migrantski poti, le-ta do nadaljnjega ostaja zaprta, piše ABC Online.

Grške oblasti so skušale množice pomiriti in jih skušale vrniti nazaj na različne dele kampa. Jezni migranti so pripravili transparente, nekaj sto jih je – v upanju, da jo prebijejo in se odpravijo na pot proti severni Evropi – samovoljno in odločno zakorakalo čez polja vzdolž ograje, poročata nemška časnika Spiegel in Tagesschau. Razmere se počasi umirjajo, a velik del migrantov še vedno vztraja na meji.

Pred vrati Evrope pa skoraj milijon novih migrantov?
Francoski obrambni minister Jean-Yves Le Drian pa je že pred dnevi opozoril, da čaka Evropo spomladi nova katastrofa. V Libiji namreč na pot v Evropo čaka okoli 800 tisoč migrantov. Po njegovem bodo migranti po zaprtju balkanske poti verjetno še v večjem številu ubirali pot iz Libije v Italijo. Glavni cilj dogovora Turčije z EU, ki je stopil v veljavo ta teden, je sicer ta, da se migrantska pot med Turčijo in Grčijo prekine, a obstaja sedaj bojazen, da bodo migranti skušali priti v Evropo še v večjem številu, in sicer po nevarnejši pomorski poti iz Libije v Italijo. Večina držav je sicer meje za migrante že zaprla, poroča Daily Mail.