fbpx

[Video] Najhujša nočna mora francoskih oblastnikov: Rumeni telovniki gredo nad banke!

(vir: twitter)

Rumeni telovniki ne odnehajo. Potem ko je francoski predsednik Emmanuel Macron po novem letu zaostril retoriko, nameravajo zdaj sami udariti oblastnike tam, kjer najbolj boli – v finance. Rumeni telovniki želijo sprožiti vsedržavni dvig denarja iz bank, s čimer bi lahko ogrozili francoski finančni sistem.

“Če banke oslabijo, država oslabi nemudoma,” je povedal simpatizer rumenih telovnikov Tahz San na Facebooku. “To je najhujša nočna mora izvoljenih oblastnikov.”

Protestniki v soboto nameravajo izprazniti svoje bančne račune, s čimer naj bi po poročanju RT skušali spodnesti francoske banke, kot tudi sam evro. Načrt je “državo prestrašiti na legalen način in brez nasilja”, s čimer bi vlado prisilili v sprejetje državljanske referendumske iniciative, ki bi francoskim državljanom omogočila, da sami predlagajo in glasujejo o novih zakonih.

Udariti je potrebno, kjer najbolj boli: po denarnici
“Nazaj bomo vzeli svoj kruh … z našim testom služite denarje in imamo dovolj,” je v sporočilu na Youtubeu povedal protestnik Maxime Nicolle.

Dobro koordinirana finančna akcija bi znala spraviti francoski bančni sistem na kolena, saj imajo banke le delec vseh finančnih sredstev dejansko na svojih računih. Preostalo je vezano na investicije, posojila itd. Zato imajo banke na bankomatih postavljene relativno nizke limite, kar bi pomenilo, da bi protestniki morali čakati v vrsti v bankah, da bi dvignili preostanek svojega denarja.

Če bi država to izkoristila za uvedbo dodatnih omejitev na dvig denarja, pa bi nastalo ogorčenje med francoskimi protestniki, ki bi še dodatno podžgalo proteste.

Finančne demonstracije potem, ko so napovedali ostrejše ukrepe proti “nenapovedanim protestom”
Finančne demonstracije so najnovejši način protesta proti francoskim oblastnikom, potem ko je premier Edouard Philippe predlagal dodatne sankcije proti “neprijavljenim protestom” v zvezi z izpadi nasilja med policisti in protestniki, v katerih je sodeloval tudi boksar Christophe Dettinger. Philippe je zato obljubil, da bo na naslednjih protestih prisotnih 80.000 pripadnikov policije in žandarmerije.

Enotnosti med rumenimi jopiči ni, dejanski voditelji ne obstajajo, zaradi česar imajo francoske oblasti toliko težav s samim gibanjem, ki se ga ne da pacifirati, usmerjati in se pogajati z njim. Nekateri samooklicani vodje zahtevajo politične rešitve, drugi protestniki vztrajajo pri protestih, dokler ne dosežejo svojega.

Vlada je protestnike prosila, naj se raje udeležijo nacionalne debate kot demonstracij na ulici, kar počnejo že zadnja dva meseca po vseh večjih mestih v Franciji. Debata, ki je načrtovana za naslednji teden, naj bi pokrivala klimatske spremembe, “demokratične težave”, davke in javne storitve. Vsekakor pa je zgolj pesek v oči protestnikom, saj je vsem jasno, da bodo na nacionalni debati sodelovali redki izbranci, ki bodo lahko mirno pontificirali, medtem ko ljudstvo izgubi možnost biti slišano. Glas ulice po drugi strani še naprej grmi v dvorih predsedniške palače.

Ivan Šokić