fbpx

[Video] Napad na Magnitza: Je nemška policija objavila prirejen videoposnetek napada?

Posledice napada na Franka Magnitza in prikaz nepravilnosti na posnetkih varnostne kamere (vir: twitter, printscreen @youtube)

Nemška policija je z zamikom, zaradi pritiskov javnosti, le objavila posnetke varnostnih kamer, ki so ujele politično motiviran napad na vodjo konservativne AfD v Bremnu. A na posnetku so prisotne določene nepravilnosti, zaradi katerih se porajajo vprašanja, ali ni bil videoposnetek prirejen.

Nemška policija je zaradi pritiskov javnosti objavila posnetek varnostnih kamer, ki so posnele napad na Franka Magnitza, ko se je v ponedeljek zvečer vračal domov z novoletnega sprejema.

Napad je po poročanju portala Spiked-online nemška policija označila za “politično motiviran”, v Nemčiji pa je zbudil zgražanje. AfD je napad izkoristil za osvetlitev jezika, ki se ga poslužujejo njihovi nasprotniki, ki sedaj vztrajajo, da je bil le-ta nedopusten, nedolgo pred tem pa je njihova retorika to celo spodbujala.

Je bil posnetek nadzornih kamer obdelan?
Če so drugi napadi, vključno z bombnim napadom na prostor stranke, šli mimo v veliki meri neopaženi, pa so fotografije krvavega nezavestnega Magnitza prisilile nemško javnost, da se sooči z dejstvom vedno hujšega nasilnega obračunavanja s političnimi nasprotniki, ki jih levica označi za naciste, fašiste, ksenofobe ali stekle pse desnice, s čimer želijo diskvalificirati in razčlovečiti svoje nasprotnike.

Posnetek napada na Magnitza, senca je prisotna. (printscreen: YouTube)

Posnetek, ki ga je objavila policija, pa ni tako neoporečen, kot bi se zdelo. Čeprav potrjuje zgodbo, da so Magnitza napadli trije zamaskirani neznanci, pa je, sodeč po posnetku, ki ga je objavila bremenska policija, vidno, da so ga udarili zgolj enkrat, nakar se je zrušil po tleh.

Posnetek napada na Magnitza, sence ni več. (printscreen: YouTube)

Problem nastane, ko ugotovimo, da je posnetek prehitro odrezan, nakar se še enkrat ta napad ponovi v počasnem posnetku. To je bil že prvi zaskrbljujoč znak, saj je policija raje, kot da bi pokazala celoten posnetek, tega hitro odrezala takoj, ko so napadalci domnevno pobegnili.

Nepravilnosti na posnetku kažejo, da je bil ta prirejen
Drugi problem glede verodostojnosti posnetka pa se pojavi ob pozornem spremljanju posnetka, kjer je jasno razvidno, da senca na videu, ki je prisotna na 0:16, kratko malo izgine na 0:17. To nakazuje, da posnetek varnostnih kamer ni bil objavljen v svoji originalni obliki, temveč je bil prirejen.

Iz tega razloga se zastavlja vprašanje, zakaj bi nemška policija prirejala posnetke varnostnih kamer, ki so jih objavili v javnosti? Je bil razlog temu poskus diskreditacije trditev Magnitza in AfD, da je šlo za poskus političnega atentata?

Vodja AFD v Bremnu Frank Magnitz si od napada še ni v celoti opomogel (Vir: Twitter)

Številni se namreč sprašujejo, kako je mogoče, da je nemški politik utrpel tako hude poškodbe od zgolj enega udarca v glavo od zadaj, kakor se zdi, da se je zgodilo na podlagi montiranega videoposnetka.

Ivan Šokić

Komentarji so onemogočeni.