fbpx

[Video] Necepljene zdravstvene delavce v New Yorku bodo nadomestili pripadniki nacionalne garde

Pripadnik nacionalne garde cepi prebivalca newyorške soseske Bronx (foto: EPA)

Nova newyorška guvernerka iz demokratskega tabora Kathy Hochul, ki je nadomestila guvernerja Andrewa Cuoma, je v ponedeljek, 27. septembra 2021, napovedala, da bo necepljeno zdravstveno osebje v bolnišnicah nadomestila s pripadniki nacionalne garde.

“Podpisala bom izvršni ukaz, s katerim mi bodo podeljena začasna pooblastila, potrebna za soočanje s primanjkljajem, kjer se pojavi,” je v svojem medijskem nastopu v ponedeljek, 27. septembra 2021, napovedala nova guvernerka zvezne države New York Kathy Hochul. “To mi bo omogočilo, da pošljem ustrezno zdravstveno izobražene pripadnike nacionalne garde,” da nadomestijo necepljeno zdravstveno osebje.

Mandat obveznega cepljenja proti covidu-19 je v zvezni državi New York začel veljati opolnoči 28. septembra 2021. Po poročanju NPR necepljeno zdravstveno osebje, ki bo zaradi vztrajanja pri necepljenju bolj ali manj ostalo brez službe, ravno tako ni upravičeno do nadomestila za brezposelnost. Uradno zato, ker ne bodo odpuščeni, temveč zgolj na neplačanem dopustu. Na delo se lahko vrnejo, takoj ko se cepijo.

Oblasti v New Yorku so šle celo tako daleč, da pred sodišči izpodbijajo možnost ugovora vesti na podlagi verskih razlogov pri cepljenju, nekaj, kar je v ZDA sicer dobro poznana praksa. Do srede, 22. septembra 2021, je bilo v zvezni državi proti covidu-19 z vsaj dvema dozama cepljenih 84 odstotkov vseh zaposlenih v bolnišnicah, 81 odstotkov osebja v ustanovah, kjer skrbijo za odrasle, in 77 odstotkov zaposlenih v domovih za ostarele.

Pripravlja se kolaps zdravstva
Vseeno je zaradi odločitve nove guvernerke pričakovati popoln kolaps zdravstvenega sistema v zvezni državi New York. Samo po bolnišnicah v zvezni državi je zaposlenih več kot 450.000 ljudi. Celotna nacionalna garda, razpršena po 50 zveznih državah, šteje 440.000 ljudi. Po dostopnih podatkih je v nacionalni gardi okoli 4.400 zdravnikov.

Guvernerka New Yorka Kathy Hochul (Foto: EPA)

Da bi nekako prebrodili samopovzročeno zdravstveno krizo, je Hochulova odobrila opravljanje zdravstvenih storitev tudi upokojenim, svežim diplomantom in zdravnikom iz drugih zveznih držav, ki sicer nimajo licence za opravljanje svojega dela v zvezni državi New York. A dejstvo je, da se številne bolnišnice po državi soočajo s podobnim pomanjkanjem kadra. Nekatere zasebne bolnišnice pa so ugotovile, da je bolje pustiti pri miru necepljeno zdravstveno osebje kot žrtvovati milijonske dobičke, ki sicer nastanejo zaradi ogromnega števila neizkoriščenih bolnišničnih postelj.

V številnih bolnišnicah so zaradi odpuščanja necepljenega kadra posledično primorani odpovedovati nenujne operacije, zmanjšati število delovnih ur ali celo prenehati sprejemati paciente na oddelke za  intenzivno nego. Lewis County General Hospital v Lowvillu N. Y. je celo ukinila porodni oddelek.

Ivan Šokić