[Video] Nezakoniti migranti še naprej oblegajo Lampeduso

Nezakonite migracije preobremenjujejo otok in celinsko Italijo. Vir: AFP

Naval na italijansko Lampeduso se še ni končal. Preko noči je na otok prispelo dodatnih 171 migrantov, 17 jih je pristalo na otoku Lampione. Oblasti pričakujejo, da se bo naval na otok še povečeval, predvsem zaradi dobre vremenske napovedi. Pred dnevi je otok obiskala predsednica Evropske komisije, ki je predstavila program v desetih točkah. Med predvidenimi ukrepi ni bilo pomorske blokade, ki bi preprečila prihod nezakonitih migrantov, je bilo pa sporno prerazporejanje migrantov po državah EU. 

Otok je trenutno hudo preobremenjen, saj število migrantov večkrat presega obstoječe kapacitete. Trenutno jih je na otoku nastanjenih 1716 migrantov, med njimi 443 mladoletnikov brez spremstva.

Samo včeraj je na otok prišlo 896 migrantov v 23 čolnih, poroča STA.  Italijanske oblasti migrante z otoka prevažajo na Sicilijo. Danes naj bi po tej poti otok zapustilo 500 migrantov.

Zaradi majhnega števila stalnih prebivalcev na otoku v Sredozemlju se ob večjih navalih migrantov le ti znajdejo v manjšini. Denimo, v septembru je v dveh dneh na otoku pristalo več kot 8 tisoč migrantov. Na otoku prebiva vsega skupaj 6,5 tisoč stalnih prebivalcev. Trenutne kapacitete na otoku zadoščajo le za 400 ljudi, poroča Le Mond.

Ž. K.