fbpx

[VIDEO] Nov uspeh ukrajinske protiofenzive v zadnjih urah pospremil še zajeten paket pomoči ZDA

Vir: EPA

Ukrajinska vojska po zasedbi strateško pomembnega mesta Liman, nadaljuje s svojo ofenzivo. Spodbudne informacije ponovno prihajajo tako z juga kot vzhoda napadene države. “Danes imamo dobre novice iz fronte. Ukrajinska vojska se na jugu naše države v okviru obrambne operacije premika hitro in silovito. Na ducate naselij je bilo samo v tem tednu osvobojenih ruskih psevdoreferendumov “ je na socialnih medijih sporočil ukrajinski predsednik Zelenski.  

Po besedah ukrajinskega predsednika in po poročanju mednarodnih medijev so njihove oborožene sile osvobodile več krajev v regijah Herson, Harkov, Lugansk, Donetsk, ki so bile doslej v rokah ruskega okupatorja. Ukrajinske vojaške sile so tako samo v bitki za Herson v preteklih štirih dneh osvobodile 24 naselij, samo v zadnjih 24 urah pa pet naselij, in sicer Čeresneve, Petropavlivka, Novovoskresenske, Novomykoalivka in Červone.

Pričakovati je, da se bo ofenziva danes in v naslednjih dneh nadaljevala tako na jugu v smeri krajev Milove, Červonji Jar, Košara in drugih ter na vzhodu države.

Vzporedno z vestjo o napredku so po spletu zaokrožili posnetki, ki prikazujejo domačine, kako pozdravljajo ukrajinske vojake.

Nov paket finančne pomoči
Skoraj sočasno pa je Zelenski na spletu objavil tudi javno zahvalo za nov zajeten paket pomoči Združenih držav Amerike. Te bodo za namene obrambe Ukrajine namenili nov vojaški paket v vrednosti 625 milijonov dolarjev. “Naša zmaga v tekoči obrambni operaciji je skupni uspeh Ukrajine in Združenih držav ter celotnega svobodnega sveta,” je zapisal ukrajinski predsednik. Ob tem je v ločeni objavi najavil še veliko večji paket nevojaške pomoči, ki bo znašal 12,35 milijarde dolarjev. Denar bo porabljen za civilne potrebe države.

Rusi za sabo puščajo opustošenje
Vmes so na splet pronicale najnovejše fotografije iz osvobojenega Limana. Te jasno kažejo, da ruska vojska za sabo pušča opustošenje. “Naš Liman po okupatorju … Vse osnove življenja so bile uničene tukaj. To počnejo z vsakim teritorijem, ki ga zasežejo. To lahko ustavimo samo na en način: s čimprejšnjo osvoboditvijo Ukrajine, življenja, človečnosti, zakona in resnice.

Zelenski: Gre samo za vprašanje časa
“Naši bojevniki ne bodo odnehali. Gre samo za vprašanje časa, kdaj bodo okupatorji pregnani z naše zemlje,” je na Facebooku svoj zapis zaključil Zelenski.

Gal Kovač