[Video] Nova realnost kulturne raznolikosti v Veliki Britaniji: Ulice krasijo plakati, kako ravnati v primeru napada s kislino

(vir: Facebook)

Napadi s kislino v Veliki Britaniji, še posebej v prestolnici raznolikosti, kakršna je London, so postali v zadnjem času stalnica. V skladu s tem je nacionalna zdravstvena služba lansirala serijo oglasnih plakatov, ki ljudi opozarjajo, kaj naj storijo v primeru napada s kislino.

V Veliki Britaniji že lep časa vlada “epidemija” napadov s kislino. Žrtve pa so primorane živeti z grozljivimi posledicami do konca svojega življenja. Poleg brazgotin, opeklin in serije plastičnih operacij, s katerimi jim skušajo povrniti videz izpred napada, žrtve pogosto trpijo za psihičnimi travmami.

Od leta 2012, ko so našteli 77 napadov s kislino, je do konca leta 2017 ta številka samo v Londonu porasla na 465 napadov s kislino. V skladu s tem je britanska nacionalna zdravstvena služba začela kampanjo, s katero opozarjajo, kaj storiti v primeru napada. Podobno so počeli v času božiča na Švedskem, ko so svarili prebivalce, naj ne mečejo granat. Multikulturna raznolikost ima svojo ceno.

Podatki iz leta 2017 kažejo, da je bilo 71 odstotkov napadalcev in 72 odstotkov vseh žrtev napadov s kislino moških, kar naj bi po trditvah uradnih organov nakazovalo, da gre za obračune med tolpami. Posnetek enega takih napadov v vzhodnem delu Londona so mimoidoči v petek, 21. junija 2019, ujeli s kamero.

https://twitter.com/MPSSpecials/status/1142170214886445058

Na posnetku je možno videti, kako je napadalec vrgel kislino v avtomobil, v katerem sta bila dva mladeniča. Žrtvi sta v skladu z navodili na plakatih slekli oblačila, v katera se je zažrla kislina, nakar so jima opazovalci pomagali tako, da so ju polivali z vodo. O napadu je bila obveščena tudi policija.

Kmalu je sledil tudi odziv. Eden od napadenih mladeničev je namreč po poročanju Daily Maila na Snapchatu objavil fotografijo svojega iznakaženega obraza in jo pospremil z napisom: “Zaj*bali ste, morali bi me ubiti.” Slutiti je, da ne bo ostalo zgolj pri besedah. To je namreč postala nova normalnost Londona, ki se lahko pohvali z naslovom enega najbolj kulturno raznolikih mest na svetu.

Ivan Šokić

 • Skrajno Desni

  Scvri smrduha črnega.

 • xtc

  Upsamo le,da bo kmalu tako obogaten Murgeljski del Ljubljane in okolica magistrata-potem utegne prit kaj pameti v tumpaste SLO betice.

 • freedomfighter

  Zanimivo tu pa nobenega konentarja da sta zrtve na posnetku migranta…zgleda se ta podatek pove le ce so povzrocitelji migranti ne pa ce so zrtve…samo cenzura pa to

 • stajerc5

  Kot se vidi, se to dogaja med migranti. OK,verjetno so hoteli postati kristjani, pa so zegnanje nekako narobe razumeli. Mladoletni stiridesetletni, samo tako naprej…

 • Skrajno Desni

  Naj se topijo v kislini gnide črne.

 • Skrajno Desni

  Plakat lepo ponazarja najprej nigra odpreš nato vanj zliješ kislino in reportiraš da nigra ni več.

 • Darko

  Fajn bi bilo če bi Kučan, Šarec in podobni dobili muslimane za sosede… to jim iz srca privoščim.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!