[Video] Novinar BBC opozoril, da bataljon Azov ni nacistična organizacija; gre za Putinovo propagando, ki jo širijo tudi slovenski mediji

Pripadnik Azov bataljona. (Foto: epa)

Britanski novinar BBC Roslyn Atkins razkriva dejstva, zakaj so trditve ruskega predsednika Vladimirja Putina o obstoju nacizma v Ukrajini neresnične in zavajajoče. Bataljon Azov je bil ustanovljen za obrambo ozemlja v okolici Donbasa in Krima. Leta 2014 jim je uspelo skupaj z ukrajinsko vojsko obraniti mesto Mariupolj. Med njimi so sicer redki posamezniki, ki poveličujejo nacizem, a če jih gledamo kot celoto, niso pripadniki nacizma. Bataljon Azov je postal del ukrajinske nacionalne vojske in je pod njihovo komando. “Moramo biti iskreni, bili so dobri borci leta 2014 in prav tako izgledajo tudi kot zelo dobri borci tukaj v Mariupolju. Zato so jih vzeli za svoje člane,” je pojasnil Kacper Rekawek iz Univerze v Oslu. 

Britanski novinar za BBC Roslyn Atkins razkriva manipulacije ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki jih Rusija širi o “nacistih” v Ukrajini – vključno z vlogo polka Azov ukrajinske nacionalne garde. Kot v videu pojasnjuje Atkins, je Putin podal nekaj razlogov za njegovo invazijo nad Ukrajino. Ko so ruske čete začele napad na Ukrajino, je ruski predsednik Putin dejal, da bo “posebna vojaška operacija” namenjena “denacifikaciji” njene suverene sosede. “Njen cilj je zaščititi ljudi, ki so bili podvrženi ustrahovanju in genocidu /…/ zadnjih osem let. In za to si bomo prizadevali za demilitarizacijo in denacifikacijo Ukrajine,” je dejal Putin med nagovorom na državni televiziji.

Putin si je na nedavnem zborovanju prizadeval k uporu zoper naciste, ki jih opisuje kot tolpo odvisnikov od drog, ki so se ustalili v Kijevu in vzeli celotno ukrajinsko prebivalstvo za talce. “Proruske trditve o nacistih v Ukrajini so mešanica neresnic in izkrivljanj, saj Ukrajinci niso talci nacistov. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je žid, njegovi sorodniki pa so umrli v času holokavsta,” je pojasnil Atkins in dodal, da je Zelenskega volilo 73 odstotkov Ukrajincev, njegov nasprotnik Ruslan Košulinski pa je prejel 1,6 odstotka glasov.

Foto: Facebook

Skrajna desnica je v Ukrajini neznatna, vendar nanjo cilja celotna ruska propaganda
V času od leta 2012 do leta 2019 je podpora skrajno desnim strankam v Ukrajini padala. Še leta 2012 so imeli 10-odstotno podporo, leta 2014 6-odstotno podporo in leta 2019 2-odstotno podporo. “Nobena od skrajno desnih skupin nima posebnega vpliva v Ukrajini,” je poudaril Atkins. Skrajna desnica sicer res obstaja v Ukrajini, a po njegovem mnenju se Rusiji ne bi bilo potrebno osredotočati nanje, saj je neznatna. “O tem ruska propaganda govori že osem let, tudi med prvo invazijo Ukrajine leta 2014,” je dejala Izabella Tabarovski iz centra Wilson.

Foto: epa

Ukrajine tako nikoli niso vodili nacisti, je pa pomemben dogodek iz leta 2013, ko je takratni ukrajinski predsednik Viktor Janukovič pod pritiskom Putina odstopil od pogajanj pridružitve Ukrajine EU, čemur so sledili masovni protesti. “To je bil velik izziv za Putina, da bi lahko vplival na Ukrajino,” ocenjuje Atkins. Ko je Putin leta 2014 napadel Krim, je bila ukrajinska vojska mnogo manjša, nekateri izmed njih pa so se borili proti separatistom. Najbolj prepoznaven je bil bataljon Azov, ki so jih označevali za ultra-nacionaliste in neonaciste. “Smo nacionalisti in tega nismo nikoli skrivali. Naša ideologija je naš simbol, ki je kombinacija črk I in N, ki pomenita “idejo naroda”.

Večina pripadnikov ni nacistov
Gre za simbol, ki je poznan pod imenom “angel volka” in so ga uporabljale nekatere SS enote v nacistični Nemčiji. “Angel volka ima skrajno desno konotacijo. Vendar ga v Ukrajini ne jemljejo kot fašistični simbol,” je dejal Andreas Umland iz švedskega inštituta za mednarodne zadeve. Velika večina pripadnikov bataljona se nikoli ni izrekla za naciste – med njimi jih je bilo le nekje med deset in 20 odstotkov. “Vem, da je Alex nacist, vendar je to njegova osebna ideologija. To pa nima nobene povezave z uradno ideologijo bataljona Azov,” je takrat pojasnil govorec bataljona Azov.

Foto: epa

Bataljon Azov je takrat postal del ukrajinske nacionalne vojske in je pod njihovo komando. “Moramo biti iskreni, bili so dobri borci leta 2014 in prav tako izgledajo tudi kot zelo dobri borci tukaj v Mariupolu. Zato so jih vzeli za svoje člane,” je pojasnil Kacper Rekawek iz Univerze v Oslu. Rusija je po mnenju novinarja ves čas zelo dobro izkoriščala svojo propagando, zato je bilo pomembno tudi bataljon Azov postaviti v kontekst. Ukrajinska vojska šteje približno 250 tisoč vojakov, 50 tisoč nacionalnih čuvajev in tisoč prostovoljcev bataljona Azov in v sedanjih razmerah ni več tako šibka vojska, kot je bila leta 2014.

Bataljon Azov se osredotoča na premagovanje ruske vojske
Svetovalec ukrajinskega ministra za notranje zadeve Anton Heraščenko pravi, da so edini nacistični elementi, ki jih imajo v Ukrajini, prišli s strani ruske fašistične vojske. Zelenski je med enim izmed govorov tudi poudaril, da bo azovski poveljnik v Mariupolju prejel najvišjo nacionalno vojaško nagrado. “Eden izmed posameznikov je nosil nacistične simbole, a to še ne pomeni, da jih v bataljonu obsežno uporabljajo,” je pojasnil Atkins. “Opazoval sem delovanje bataljona Azov na družabnih omrežjih, kjer pišejo samo o tem, kako se boriti z ruskimi silami in je izjemno malo ekstremistov,” je ocenil Vitalij Ševčenko iz BBC.

Foto: epa

Vse od leta 2014 so v bataljonu usmerjeni v regijo Donbas, katerega del sta regiji Luhansk in Donetsk, prav tako pa tudi Mariupol, vse do Azovskega morja, po katerem je bataljon tudi dobil ime. Bataljon Azov je leta 2014 uspešno ubranil Mariupol, skupaj z ostalimi ukrajinskimi silami. Rusi so bataljon obtožili, da so zavzeli materinski dom, ki so ga nato Rusi zbombardirali. “Vendar ni nobenega dokaza, da je bataljon Azov imel materinski dom za vojaško stavbo. Prav tako ni dokazov za obtožbe Rusov, da je bataljon napadel gledališče v Mariupolju,” je še dodal Atkins.

Putin Ukrajino obtožuje nacizma brez dokazov
“Putin gleda v preteklost, da ustvarja motivacijo v sedanjosti,” je še pojasnil. Dr. Shane O’Rourke pravi, da režim uporablja spomin na vojno, medtem ko zelo globoka čustva sprožajo z namenom, da legitimirajo njihova dejanja in to ne samo v Ukrajini, temveč tudi na drugih mestih. “Putin ima za to svoje razloge, nima pa dokazov,” je še dejal in objavil mnenje zgodovinarjev, ki pravijo, da je Putinova retorika napačna, moralno odbijajoča in globoko žaljiva do milijonov žrtev nacizma. Novinar v prispevku zaključuje, da nacisti Ukrajine nimajo za talca in ne izvajajo napadov na Ukrajince.

Sara Rančigaj