[Video] “Oditi pomeni oditi”: Nigel Farage navdušil na shodu podpornikov brexita in opozoril, da so potrebne priprave na morebiten ponovni referendum

Nigel Farage (Foto: Facebook)

Nekdanji vodja stranke UKIP in zagovornik brexita Nigel Farage je v petek na shodu podpornikov izstopa Velike Britanije iz Evropske unije pozval udeležence, naj se pričnejo pripravljati na morebitno ponovitev referenduma. Shoda se je sicer udeležilo tudi nekaj vidnih podjetnikov. Nad sporazumom je zgrožena tudi stroka.

Nekdanji vodja stranke UKIP in verjetno najvidnejši podpornik brexita Nigel Farage je na petkovem shodu podpornikov izstopa Velike Britanije iz Evropske unije s svojim govorom navdušil udeležence. Udeležencem je povedal, da se morajo pripraviti na morebitno ponovitev referenduma o brexitu: “Pozvati vas moram, da se pripravimo na vsako situacijo. V naslednjih nekaj mesecih nas bodo zagotovo poskusili ponovno izdati in moramo biti pripravljeni, ne samo, da bi se upirali, pač pa da bomo, če bo to potrebno, naslednjič zmagali s še večjo razliko!” Čeprav si drugega referenduma ne želi, se pri tem moti, je poudaril, ničesar niso izgubili, potrebno pa je vzpostaviti stik z milijoni tistih državljanov, ki še nikoli v življenju niso volili. Kot še poroča Evening Standard, je Farage dejal, da bi bilo najbolje, da njihovi napori ostanejo neuresničeni, če bi Velika Britanija iz EU izstopila ob 11. uri 29. marca.

Farage je komentiral tudi navedbe finančnega ministra Philipa Hammonda, ki je dejal, da bi morebitno izglasovanje nezaupnice premierki Theresi May predstavljalo možnost, da bi v konservativni stranki na dan prišli ekstremisti – njegove navedbe so izzvale bučno neodobravanje udeležencev.

Izmed 585 strani sporazuma jih je kar 68 namenjenih regulacijam, škodljivim za britansko gospodarstvo
Poleg Faragea so bili na shodu prisotni številni drugi eminentni gostje, med drugim konservativni poslanec Jacob Rees-Mogg, lastnik podjetja JD Wetherspoon Tim Martin in laburistična poslanca Kate Hey in Graham Stringer. Ress-Mogg je glede dogovora Mayeve z EU o brexitu dejal, da je to le odvračanje pozornosti, in nadaljeval: “Spomniti se moramo, da po dveh letih in pol gledamo na 585 strani besedila. 68 strani – veste, čemu je namenjenih?! Eno za drugo naštevajo regulacije, ki bodo prizadele naše gospodarstvo!” Mnogi udeleženci so izpostavili, da se zavzemajo za prosto trgovino, jasno pa je, da bi glede na breme, ki jim ga obeta brexit z dogovorom, veliko rajši videli izstop Velike Britanije iz EU brez dogovora.

Nigel Farage in Jacob Rees-Mogg (Foto: Facebook)

Tudi stroka zgrožena nad sporazumom: Velika Britanija bo podvržena pravilom, na katera ne bo mogla vplivati
Tudi Mark Littlewood, direktor vodilnega britanskega think-tanka Institute of Economic Affairs, je konec novembra za The Sun dejal, da je dogovor o brexitu, kot ga je dosegla Mayeva, najslabše od “obeh svetov” in predstavlja žebelj v krsto morebitnemu prostotrgovinskemu dogovoru med Veliko Britanijo in Združenimi državami Amerike. Opomnil je med drugim tudi na opozorilo ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je dejal, da Velika Britanija zaradi dogovora “ne bo več mogla” trgovati z ZDA. Littlewood je pojasnil, da opozorila ne smemo razumeti dobesedno, a ga je vseeno dobro resno jemati, prav tako pa je pojasnil, da sporazum bistveno omejuje Veliko Britanijo pri sklepanju prostotrgovinskih dogovorov s tretjimi državami, povedal pa je tudi, da trgovina med Veliko Britanijo in EU upada in tako izgublja na pomembnosti.

J. Ž.