fbpx

[Video] Ameriški veleposlanik pobral šila in kopita, ostalim naročili, naj se skrijejo

Nemčija, Wunstorf. Evropske države skušajo iz Afganistana hitro evakuirati svoje državljane in tudi tiste Afganistance, ki so jim pomagali med njihovim delovanjem v tej državi. Nemčija je danes v Kabul poslala novo letalo, podobno tudi Francija, Velika Britanija pa upa, da bo lahko na dan evakuirala od 1200 do 1500 ljudi (Foto: STA)

S talibanskim prevzemom oblasti v Afganistanu je v državi zavladala panika. Šila in kopita je pobral tudi veleposlanik ZDA, ki so ga v vojaškem spremstvu skupaj z ameriško zastavo, ki je še nedavno visela na drogu pred ambasado, pripeljali do letališča v Kabulu. Vse kaže, da je beg Američanov iz države, ki so jo dve desetletji okupirali, dočakal neslavni konec, pred katerim se skrije celo umik iz Saigona v Vietnamu leta 1975.

S spustom ameriške zastave so tudi uradno zaprli veleposlaništva v Kabulu. Ameriškega veleposlanika v Afganistanu Rossa Wilsona so po poročanju lokalnih medijev v nedeljo, 15. avgusta 2021, videli, kako skupaj s podrejenimi beži iz veleposlaništva v Kabulu. Uradni Pentagon je v tem času število vojakov, prisotnih v regiji, povečal iz tisoč na šest tisoč.

Medtem ko so ostalim Američanom v Afganistanu naročili, naj se poskrijejo, so Wilsona videli prispeti na letališče v Kabulu. V daljavi so se že slišali streli, uperjeni proti letališču. Z ameriškega zunanjega ministrstva so nato v nedeljo pozno ponoči sporočili, da je bilo vse osebje iz veleposlaništva evakuirano in so trenutno na letališču.

Sprva so Američani načrtovali evakuacijo celotnega osebja v roku 72 ur, a je bliskovit naskok Talibanov te načrte pokvaril. Na letališču trenutno vlada panika. Daily Mail poroča, da so po trditvah NATO predstavnikov vsi komercialni leti iz Afganistana odpovedani, letijo lahko le vojaška letala. To je med množico na letališču povzročilo  preplah.

Ameriška vlada je pred tem ocenjevala, da bi lahko Kabul vsaj leto dni zdržal pod napadi Talibanov, nato so oceno popravili na 30 dni v najhujšem primeru, nazadnje je mesto padlo nekaj urah kot šolski primer Cezarjevega reka: “Prišel, videl, zmagal.”

Teroristi na prostosti
Iz največjega zapora Pul-e-Charkhi z najstrožjim varovanjem v državi so medtem izpustili med 5.000 in 7.000 zapornikov. Mnogi med njimi so obsojeni teroristi Al Kaide ali pripadniki džihadističnih talibanov.

Ivan Šokić