[Video] Palestinska mati ugotovi, da sin ni poškodovan, le igra za Hamasovo propagando

Foto: zajem zaslona

Med divjanjem vojne na Bližnjem vzhodu se ljudje za boljše razumevanje konflikta pričakovano obračajo na družbena omrežja, ki pa so postala orodja za antisemitizma in lažnih novic. Na družbenih omrežjih se širi ogromno posnetkov žrtev iz Gaze, za katere se sodeč po tujih medijih kasneje izkaže, da so lažni. Hamas napada ne le z orožjem ampak tudi z lažno propagando.

Na družbenih omrežjih se je razvila t.i. teorija zarote “Pallywood” – da Palestinci igrajo vlogo poškodb in smrti. Konflikt na Bližnjem vzhodu predstavlja tako fizično vojno kot propagandno vojno s strani Hamasa, ki svetu Izraelce želi predstaviti kot zle, medtem, ko svetu servira lažno propagando.

Večinoma jim to uspe, saj so na spletu številni videoposnetki objokanih palestinskih otrok in mater, ki so se prisiljene soočiti z grozljivo situacijo, potem pa na spletu zaokroži posnetek, kot je spodnji in pojavi se dvom ali je res to resnica, kar želijo prikazati propalestinski vplivneži? “Palestinska mati na spletu vidi slike, na katerih je njen sin poškodovan. Teče v bolnišnico in ugotovi, da je vse lažno. On je v redu, to je samo igra, mamica. Imenuje se Pallywood”, je zapisal profil Imam of Peace na družbenem omrežju X.

To pa ni prvi videoposnetek, ki se je izkazal za lažnega. V eni takšnih nedavnih trditev je izraelski uradnik tvitnil izrezek iz poročila CNN o pokritem truplu in trdil, da je bilo opaziti, da je domnveno truplo premikalo glavo. Tako je pod posnetek nekdo zapisal: “Opomin: Ministrstvo za zdravje Gaze=Hamas. Telesa ne morejo premikati glave.”. Oktobra si je videoposnetek ogledalo  več  kot 4 milijone krat in skoraj 8000-krat retvital. Tvit je bil medtem izbrisan.

Foto: zajem zaslona

Dobrodošli v Pallywoodu
Veleposlaništvo Izraela v Združenih državah je na družbenih omrežjih večkrat opozorilo, da Hamas uporabja “lažne novice in propagando, da bi lagal svetu”. “Igralce dajo v vreče za trupla, da bi za njimi žalovali na televiziji, kot je razvidno iz tega videoposnetka @CNN, kjer vreča za trupla čudežno dvigne glavo,” se je glasil tvit, ki je bil pozneje izbrisan, je izraelsko veleposlaništvo še komentiralo zgornji videoposnetek Izraelski aktivist Yoseph Haddad, ki je v preteklosti že večkrat opozoril na protipalestinske dezinformacije v zvezi s trajajočo vojno, je takrat tvitnil video. “Dobrodošli v Pallywoodu!” on je pisal.

Porast antisemitske vsebine na vseh družbenih omrežjih
Podjetje Atlantic Council v Washingtonu, ki se ukvarja z digitalnimi forenzičnimi raziskavami, je za CNN povedal, da ne na družbenih omrežji močno narasel val vsebin z nazornim nasiljem, zavajajočo propagand in lažne trditve, zlasti povečanje posebnih in splošnih islamofobnih in antisemitskih vsebin. Šole v Izraelu, Združenem kraljestvu in Združenih državah so v luči ukrepa nedavnopozvale starše, naj izbrišejo aplikacije svojih otrok na družbenih omrežjih zaradi skrbi, da bo Hamas predvajal ali razširjal vznemirljive videoposnetke talcev, ki so jih zasegli v zadnjih dneh. Fotografije mrtvih ali okrvavljenih trupel, tudi otrok, so se ta teden že razširile po Facebooku, Instagramu, TikToku in X.

A.H.