[Video] Paravojaške sile naj bi prevzele nadzor nad predsedniško palačo v Sudanu

Sudan (Foto: posnetek zaslona)

Na ulicah sudanske prestolnice Kartum so včeraj izbruhnili ostri spopadi med vojsko in paravojaškimi enotami Sil za hitro podporo (RSF). Spopadi se odvijajo predvsem v okolici vojaških oporišč v Kartumu. Pri RSF trdijo, da so prevzeli nadzor nad predsedniško palačo in tremi letališči, vojska pa njihove trditve zanika.

V spopadih je bilo ubitih najmanj 56 civilistov in več deset pripadnikov varnostnih sil, okoli 600 ljudi pa je ranjenih. Po navedbah prič so na ulicah Kartuma danes odjeknile številne eksplozije, potem ko so pripadniki paravojaških enot sporočili, da imajo pod nadzorom predsedniško palačo, letališče v Kartumu in druge pomembne objekte. Vojska je te ponovno trditve zanikala.

Sudanska vojska je danes sprožila zračne napade na paravojaško oporišče v bližini prestolnice, da bi ponovno prevzela nadzor nad državo. Nasilje je izbruhnilo po tednih vse večjih napetosti med vojaškim voditeljem Abdelom Fatahom al Burhanom in poveljnikom paravojaških enot Mohamedom Hamdanom Dagalom zaradi načrtovane vključitve RSF v redno vojsko in prehoda na civilno vlado.

https://twitter.com/muhammad_breezy/status/1647456067507429377

Vojska in RSF, ki ima po mnenju analitikov 100.000 vojakov, se borita za oblast, medtem ko se politične frakcije pogajajo o oblikovanju prehodne vlade po vojaškem udaru leta 2021.

Sara Kovač