[Video] Parižani znova v šoku: Simbol evropske krščanske Evrope – katedrala Notre-Dame v plamenih!

Foto: Twitter

Znamenito pariško katedralo Notre-Dame je zajel ogenj, ki je že pod nadzorom. Vzrok požara še ni znan, govori se o vžigu med obnovitvenimi deli, po fotografijah sodeč so katedralo zajeli plameni večjih razsežnosti, zaradi katerih se je že porušil zvonik. Vendar je k sreči gasilcem uspelo ohraniti temeljno strukturo mogočne cerkve. “Pred očmi nam gori več stoletij zgodovine,” pišejo komentatorji o katastrofi za krščanski svet. V več kot 800 letih je notredamska katedrala preživela kugo, revolucijo in dve svetovni vojni, nato pa jo je skoraj uničil ogenj.

Znamenita pariška katedrala, zgrajena v 11. stoletju, ki jo letno obišče 12 milijon turistov, je dodobra uničena, ostali so le kamniti zidovi. Vzrok požara še ni znan, govori pa se, da se je vnelo med prenovo cerkve.

Fotografije in posnetki z družbenih omrežij razkrivajo visok plamen ter gost dim, ki se je vil nad 850 let staro katedralo gotskega tipa. “Lahko rečemo, da je struktura Notre-Dame v celoti rešena,” je dejal poveljnik gasilcev, general Jean-Claude Gallet. Državni sekretar na notranjem ministrstvu Laurent Nunez pa je dejal, da se je ogenj nekoliko umiril, kljub temu pa morajo ostati “izjemno previdni”.

S požarom, ki je v torek zvečer zajel katedralo Notre-Dame v Parizu, se je borilo 400 gasilcev z več deset vozili. V požaru sta se zrušila streha katedrale in stolpič, bali so se tudi, da bi se porušil severni zvonik.

Katoliška cerkev v Franciji je lansko leto razkrila, da je katedrala nujno potrebna prenove, poroča BBC. Obnovitvena dela na dragocenem okrasju so bila ocenjena na 11 milijonov evrov, končali pa naj bi jih do leta 2022, vendar je požar povsem prekrižal načrte.

Županja Pariza Anne Hidalgo je ob izbruhu dejala, da gre za strašen požar, ter pozvala mimoidoče, naj bodo pazljivi in naj ne ovirajo gasilcev ter tako poskrbijo za varnost.

Trenutek, ko je padel zvonik:

C. Š.