[Video] Pence za Bidna naštel 306 elektorskih glasov

Ameriški podpredsednik Mike Pence (foto: EPA)

Trumpovi podporniki so sinoči vdrli v Kapitol, saj ne priznavajo zmage Joeja Bidna na volitvah. Američani takšne invazije na stavbo poslancev niso pomnili v zadnjih 200 letih. Medtem ko so varnostniki pomagali pobegniti poslancem pred protestniki, je policija potrebovala kar tri ure, da je vse protestnike pospremila iz stavbe. Poslanci so o potrditvi predsednika nadaljevali z razpravo vse do jutranjih ur, medtem pa so nekateri ostro obsodili, da Trump volitev ne prizna. Kot so še dodali so Trumpovi nagovori sprožili “upor”, medtem pa je Twitter Trumpov račun blokiral za dvanajst ur. Ameriški podpredsednik Mike Pence je naštel 306 elektorskih glasov za Joeja Bidna.

Kongres je potem, ko so sprva predstavniki ljudstva v strahu pobegnili pred razjarjeno množico prepričano, da jim kradejo volitve, le vrnil nazaj in nadaljevali s preštevanjem elektorskih glasov. Kot poroča New York Post sta edina ugovora zoper elektorske glasove bila proti Arizoni in Pensivaniji, kar pa je Kongres preglasoval. Ostale najavljene ugovore so republikanski senatorji po vdoru v kongres opustili. Ameriški podpredsednik Pence je tako naštel 306 elektorskih glasov za nekdanjega ameriškega podpredsednika Joeja Bidna.

Med napadom na Kapitol je zaradi strelnih ran umrla ženska, ko je množica skušala vdreti skozi zabarikadirana vrata kongresne dvorane, pred katerimi so bili kongresni policisti, ki so začeli streljati. Odpeljali so jo v bolnišnico, kjer je umrla. Oblasti niso razkrile njene identitete, mediji pa poročajo, da naj bi šlo za Ashli Babbitt, Trumpovo podpornico in vojno veteranko. Medtem pa so v napadu umrle še tri osebe, ena ženska in dva moška. Kot navajajo te osebe naj ne bi umrle zaradi nasilja, temveč zaradi “zdravstvene krize, ki jih je vodila v smrt”. Med napadom na Kapitol je policija aretirala 52 ljudi.

Po izgonu protestnikov je razprava o potrditvi predsednika ZDA trajala vse do jutranjih ur
Nekateri protestniki so pričeli oblegati dvorano predstavniškega doma, medtem ko so bili poslanci v njej. Protestniki so trkali po njihovih vratih, saj so želeli prekiniti razpravo o potrditvi novega predsednika. Varnostniki so poskušali poslance zavarovati tako, da so postavljali pohištvo pred vrati, s čimer so protestnikom želeli onemogočiti vstop, nakar so poslancem pomagali pobegniti. Nekaj ur kasneje sta oba kongresna doma nadaljevala z razpravo o potrditvi Joeja Bidna za predsednika ZDA, razprava pa se je zavlekla vse do jutranjih ur. Po razpravi je postalo kaj hitro jasno, da so republikanski poslanci zavrnili Bidnovo zmago. “Za tiste, ki so danes pustošili v Kapitolu niste zmagali,” je ob nadaljevanju dejal podpredsednik Mike Pence, ki je vodil zasedanje. “Vrnimo se k delu,” je dejal in s tem požel aplavz.

Do pohoda na kapitol je prišlo po Trumpovem zgodovinskem govoru pred Belo hišo v katerem je podpornike pozval, naj se odpravijo do kapitola in pokažejo podporo republikanskim zakonodajalcem, da bodo zbrali pogum v boju za demokracijo. Svojim privržencem je dejal, naj pritiskajo na izvoljene uradnike, da zavrnejo rezultate, in jih pozval, naj se “borijo”. Nekateri republikanci so zaradi tega krivdo za nastalo dogajanje že zvalili na Trumpa.

Republikanski vodja senata Mitch McConnell, ki je molčal, medtem ko si Trump prizadeval za razveljavitev volilnega rezultata, je invazijo označil za “neuspešno vstajo” in obljubil, da se “ne bodo poklonili brezzakonju ali ustrahovanju”. “Vrnili smo se v obravnavo. Izpolnili bomo svojo dolžnost po ustavi in za svoj narod. In to bomo storili nocoj,” je dejal.

Foto: Twitter

Po mnenju Trumpovega protikandidata in domnevnega zmagovalca Bidna je včerajšnji napad mejil na upor, medtem pa je Trump na socialnih omrežjih objavil posnetek, kjer je ponovil trditve o goljufiji na volitvah in pozval protestnike naj se vrnejo domov. Twitter je kasneje Trumpu blokiral račun za dvanajst ur, zaradi “ponavljajočih se hudih kršitev”, zagrozili pa so mu s trajno blokado računa.

Sara Rančigaj