fbpx

[Video] Pirova zmaga v Bolonji: Po lokalnih volitvah levičarska trdnjava le obstala, a Salvinijeva liga še močnejša

Vodja Lige Matteo Salvini na tiskovni konferenci s kandidatko desnice za predsednico regije Emilija-Romanja, senatorko Lucio Borgonzoni (foto: EPA)

V Italiji so v nedeljo, 26. januarja 2020 potekale regionalne volitve v pokrajinah Emiliji – Romanji in Kalabriji. Na slednjih je slavila Liga Mattea Salvinija, v Emiliji – Romanji so se na oblasti obdržali levičarji. Levičarska trdnjava po 75 letih še vedno stoji, a rezultati Lige kažejo, da so bili njihovi temelji dodobra načeti.

V Kalabriji in Emiliji-Romanji so v nedeljo, 26. januarja 2020 potekale regionalne voltive. Na volitvah na jugu Italije v Kalabriji je po 98,5 odstotkov preštetih glasov slavila desnica s 57,3 odstotki glasov.

V sami trdnjavi levičarstva v Italiji, kjer so na oblasti zadnjih 75 let je bilo drugače. Navkljub tesnim rezultatom predvolilnih anket, so po 99,9 odstotkih preštetih veljavnih glasovnicah slavili člani socialistične Demokratske stranke.

Ligina kandidatka Lucia Borgonzoni je osvojila 43,6 odstotkov glasov, kandidat PD Stefano Bonaccini pa 51,4 odstotke glasov. A vsemu navkljub je to za italijanske socialiste pirova zmaga.

Namreč pokrajina kjer prej desnica ni imela možnosti je zdaj z več kot 43 odstotki glasov podprla ravno kandidatko desnice.  Bolonjska levičarska trdnjava tako za zdaj ostaja, a njeni temelji so dodobra načeti.

To še dodatno potrjujejo rezultati v Kalabriji, namreč skupni seštevek je v prid italijanski desnici, levica je namreč v primerjavi z zadnjimi volitvami izgubila kar 32,5 odstotka glasov.

Koalicija Gibanja 5 zvezdic (M5S) in PD si je tako lahko za trenutek oddahnila, a pozivi Mattea Salvinija po novih predčasnih volitvah so z vsakim rezultatom regionalnih volitev bolj legitimni. Liga je namreč slavila na lanskoletnih evropskih parlamentarnih volitvah, ravno tako pa nizajo zmage na regionalnih volitvah.

In diretta da Bologna, state con noi!

Gepostet von Matteo Salvini am Sonntag, 26. Januar 2020

Trenutna koalicija po drugi strani pa se sooča tako z begom volivcev, kot begom vodilnih v stranki, izpostaviti velja odstop vodje M5S Luigija di Maia s čela stranke prejšnji teden, potem ko je stranka v zadnjih mesecih izgubila okoli 30 poslancev, ki so zapustili stranko ali pa bili vrženi ven zaradi nestrinjanja glede oblikovanja koalicije s PD. M5S je po rezultatih zadnjih regionalnih volitev uspelo priti s položaja najmočnejše stranke v Italiji na mesto, kjer se soočajo s totalnim razpadom.

Ivan Šokić