[Video] Pirova zmaga v Bolonji: Po lokalnih volitvah levičarska trdnjava le obstala, a Salvinijeva liga še močnejša

Vodja Lige Matteo Salvini na tiskovni konferenci s kandidatko desnice za predsednico regije Emilija-Romanja, senatorko Lucio Borgonzoni (foto: EPA)

V Italiji so v nedeljo, 26. januarja 2020 potekale regionalne volitve v pokrajinah Emiliji – Romanji in Kalabriji. Na slednjih je slavila Liga Mattea Salvinija, v Emiliji – Romanji so se na oblasti obdržali levičarji. Levičarska trdnjava po 75 letih še vedno stoji, a rezultati Lige kažejo, da so bili njihovi temelji dodobra načeti.

V Kalabriji in Emiliji-Romanji so v nedeljo, 26. januarja 2020 potekale regionalne voltive. Na volitvah na jugu Italije v Kalabriji je po 98,5 odstotkov preštetih glasov slavila desnica s 57,3 odstotki glasov.

V sami trdnjavi levičarstva v Italiji, kjer so na oblasti zadnjih 75 let je bilo drugače. Navkljub tesnim rezultatom predvolilnih anket, so po 99,9 odstotkih preštetih veljavnih glasovnicah slavili člani socialistične Demokratske stranke.

Ligina kandidatka Lucia Borgonzoni je osvojila 43,6 odstotkov glasov, kandidat PD Stefano Bonaccini pa 51,4 odstotke glasov. A vsemu navkljub je to za italijanske socialiste pirova zmaga.

Namreč pokrajina kjer prej desnica ni imela možnosti je zdaj z več kot 43 odstotki glasov podprla ravno kandidatko desnice.  Bolonjska levičarska trdnjava tako za zdaj ostaja, a njeni temelji so dodobra načeti.

To še dodatno potrjujejo rezultati v Kalabriji, namreč skupni seštevek je v prid italijanski desnici, levica je namreč v primerjavi z zadnjimi volitvami izgubila kar 32,5 odstotka glasov.

Koalicija Gibanja 5 zvezdic (M5S) in PD si je tako lahko za trenutek oddahnila, a pozivi Mattea Salvinija po novih predčasnih volitvah so z vsakim rezultatom regionalnih volitev bolj legitimni. Liga je namreč slavila na lanskoletnih evropskih parlamentarnih volitvah, ravno tako pa nizajo zmage na regionalnih volitvah.

In diretta da Bologna, state con noi!

Gepostet von Matteo Salvini am Sonntag, 26. Januar 2020

Trenutna koalicija po drugi strani pa se sooča tako z begom volivcev, kot begom vodilnih v stranki, izpostaviti velja odstop vodje M5S Luigija di Maia s čela stranke prejšnji teden, potem ko je stranka v zadnjih mesecih izgubila okoli 30 poslancev, ki so zapustili stranko ali pa bili vrženi ven zaradi nestrinjanja glede oblikovanja koalicije s PD. M5S je po rezultatih zadnjih regionalnih volitev uspelo priti s položaja najmočnejše stranke v Italiji na mesto, kjer se soočajo s totalnim razpadom.

Ivan Šokić

 • Lustrator

  Povsod po normalnem demokratičnem svetu se razmerja med političnimi močmi nenehno spreminjajo, če pri nas imamo že 75 let absolutno nadvlado ene in iste partije: najprej 45 let s 100% večino, potem pa 30 let z dvotretjinsko ustavno večino – tako je, tudi v času Janševega vodenja vlade, so imeli komiji dvotretjinsko večino, le da so se porazdelili med koalicijo in opozicijo.

 • xtc

  Bliža se novi EXIT.

 • Slovenka

  Janša gotovo ne govori na pamet, ko poziva na predčasne. Se pa temu vseeno čudim. Mar je res tako trdno prepričan v zmago na volitvah in kako je s koalicijskimi partnerji?

  • Steiermark

   Morda pa mu ne gre le za zmago ampak predvsem za korist naroda in dobrobit!

  • matjazr7

   Napovem izid predčasnih volitev? SDS bo dobila 20, mogoče 25% in vodstvo SDS-a varna delovna mesta kot poslanci opozicije za naslednji dve, mogoče tri leta. Vlado bodo sestavljale Ne-Janša stranke, mogoče bo tokrat tudi Levica šla v vlado, sklepam da bo tretja najmočnejša stranka v parlamentu. Pa Bratovškova bo tudi v parlamentu, tokrat jo bodo izvolili upokojenci, ki so izgubili svojega velikega zaščitnika. 60% Slovencev bo volitve abstinirala, bodo pa priseljenci bolj aktivno volili. To je realno stanje v Sloveniji.

 • Truth

  Vsak v Sloveniji, ki vsaj malo pozna italijanske stranke, same Italijane in njihov odnos do Slovenije in slovenskega ozemlja bi moral biti z rezultatom zadovoljen…Ne vem kako se lahko mediji in politiki, ki se razglašajo za največje Slovence, veseliti vzpona človeka, ki je pred dobrim letom javno na Bazovici z Tajanijem podprl italijansko Dalmacijo in Istro, se pravi tega, da bi se morala vrniti tudi večina zahodne Slovenije …in je v politični koaliciji z Brati Italije, nasledniki italijanskega fašizma…zgleda, da želja po oblasti, enako kot na kvazi levici, nima čisto nobene morale in pomislekov…

  • centurion

   Osel.

   • Steiermark

    kronani osel…..kot vsi rdeči in tako kot v povojni politiki, ko so jugokmunajzli z našim denarjem podpirali levaško politiko v Trstu in okrog, ter razlagali “zamejskim Slovencem”, da naj se borijo za zmago komunizma, nacionalno pripadnost pa naj pustijo ob strani! Isto je bilo, po vojni, ko so se morali zamejski Slovenci odločati za šole – slovenske in bili pozvani o Angležev, da naj v čim večjem stevilu vpišejo svoje otroke v slovenske šole, komunisti iz jugovine so jih prepričevali v nasprotno, dokler niso demokrati iz Slovenije – nekaj posameznikov, na lastno pest opravilo “obhod” in prepričevanje slovenskih družin, kako pomembno je, da si izborijo pravico do slovenščine – tudi do slovenske šole za svoje otroke – kar je kasneje bilo odločilno pri dodeljevanju statusa “Slovencev”….. Komunisti so in še vedno delujejo proti interesom naroda in njegovih pravic ter koristi! Komunajzlarji, zločinski osli!

    • Truth

     Kdo je govoril o komunistih ? Vidim, da je to priljubljen način večine bralcev tega ”medija”…če misliš točno tako kot ta medij, je ok, drugače te brez argumentov popljuvajo z komunajzarjem, Obamovcem, islamoljubom, …in ne vem še čim.
     Kot prvo je trenutna vlada v Emiliji-Romagni sredinsko-leva in ne komunistična, kot drugo pa regijo vodi tako ”zločinsko”, da je ta regija že dolgo med najbogatejšimi v Italiji, Bologna pa celo na vrhu med italijanskimi mesti po kvaliteti življenja (in tudi bogastva na prebivalca). In zato so ljudje še enkrat dali večin glasov njim. A vidim da ljubiteljem Salvinija, ko jim zmanjka priljubljenih argumentov o levičarski nevarnosti in nesposobnosti za gospodarstvo, udarjajo po ”nasprotnikih” z zgodovinsko demagogijo in zgodbami, ki so za temo te debate o ITALIJANSKI regiji povsem nepomembna. Salvini in podobni so za Slovenijo in slovenski narod slab pojav, kar je jasno vsakomur, ki malo pozna Italijo in zgodovino njihovega odnosa do Slovenije. Kdor pa tega ne pozna, pa verjamem da mu lahko kdo v glavo vnese zgodbice o ”borbi” Salvinija za italijansko in evropsko civilizacijo…ki je mimogrede res ogrožena, ampak Saviniju je ta boj IZKLJUČNO orodje da pride na oblast in napolni svoj ego.
     Jaz se nikakor ne strinjam s tem kar so počeli komunisti po 2.svetovni vojni, ampak znotraj OF je bilo še polno drugih zavednih slovenskih skupin…in prav zaradi te splošne narodne vstaje, ki je bila povezana z OF, a v osrčju nekomunistična, je Slovenija dobila nazaj Primorsko…

     • Steiermark

      Vidim, da spadaš k tistim, ki sploh nimajo svojega mnenja ampak se šlepajo naprej, po tistem, kar so z “materinim mlekom” popili in jih to drži pokonci, še danes….. No, pa lepo sanjaj še naprej …

     • Truth

      Saj pravim, v odgovor na malo drugačno mnenje dobiš tukaj sama ”argumentirana” stališča…bom dodal tole v repertoar argumentov, ki pridejo…se pravi ”rdečkar, ki je komunizem pil z materinim mlekom” ?
      Ampak kaj ko me tudi druga stran mogoče ne bi marala…ker je moje mnenje med drugim da bi morali Ribičiča psotaviti na sodišče, pa četudi bi bil takrat star že 100 let…
      Je pa res škoda, da toliko ljudi noče videti, da jih ”levi” in ”desni” kvazi državniki držijo sprte s temami za katere generacija rojena po 1950 ni nič kriva..V resnici je tudi tem politikom za te stvari zeloooooooooooo vseeno, a dokler lahko s tem skrijejo dobičkonosne stvari kot so TEŠ 6, jih neprestano mečejo v javnost in s tem zastrupljajo Slovenijo…Medtem pa glasbeniki igrajo dobrodelne koncerte, da gredo lahko naši otroci vsaj enkrat na leto na morje ali da imajo šolsko malico…

     • Steiermark

      Nakladač, sam ne veš, kaj nakladaš!

 • skorpijon93

  češka republika ima vseskozi najnižji delež revščine v EU giblje se med 9-10 % kaže evropski statistični urad