fbpx

[Video] Po pričakovani zmagi diktatorja Lukašenka na predsedniških volitvah v Belorusiji izgredi, ki so jih oblasti na silo zatrle

Zadnji evropski diktator Aleksander Lukašenko je na oblasti zaostale Belorusije že vse od leta 1994. (Foto: epa)

Na predsedniških volitvah v Belorusiji je po zadnjih podatkih z 82 odstotki vseh glasov slavil dosedanji predsednik, “zadnji evropski diktator” Aleksander Lukašenko. To je bil razlog za izgrede opozicije, ki so jih oblasti še isto noč nasilno zatrle.

Beloruska centralna volilna komisija je sporočila, da je na predsedniških volitvah v Belorusiji z okoli 82 odstotki vseh glasov zmagovalec dosedanji predsednik Aleksander Lukašenko. Volilna udeležba je bila do 18. ure 79-odstotna. Volišča so bila odprta do 19. ure.

To je vznejevoljilo opozicijo, ki se je v Minsku in večih drugih mestih odpravila na ulice. Izgredniki so postavljali barikade, prišlo je do spopadov s policijo, oblasti so po poročanju Reutersa uporabile tudi svetlobne granate. S koncem volitev je bila motena tudi internetna povezava v državi.

Foto: epa

“Če boste šli proti naši državi, ali samo na najmanjši način poskusili vreči državo v kaos in jo destabilizirati, boste od mene prejeli takojšnji odziv,” je po poročanju AP pripadnike opozicije v nedeljo, 9. avgusta 2020, na dan predsedniških volitev, posvaril Lukašenko.

Foto: epa

Brez neodvisnih zunanjih opazovalcev
Mednarodni Urad za demokratične institucije in človekove pravice (ODIHR) je pred volitvami najavil, da tokratnih predsedniških volitev v Belorusiji ne bodo nadzirali, saj so prepozno prejeli vabilo beloruskih oblasti.

Glavna Lukašenkova protikandidatka, 37-letna učiteljica angleščine, Svetlana Tihanovskaja, je po poročanju BBC osvojila okoli 6,8 odstotkov vseh glasov. Njen mož, Sergej Tihanovski ostaja v priporu, v katerem naj bi se znašel 29. maja 2020, ko se je pustil sprovocirati neki ženski na ulici, kar je izrabila policija. Pred tem je vodil kampanjo za svojo ženo v kateri je Lukašenka primerjal s ščurkom. Motiv naj bi bil vzet iz pravljice sovjetskega pesnika Kornea Ivanoviča Čukovskega.

Lukašenko je po glasovanju povedal, da Tihanovskaje ne vidi kot grožnje in zanikal vzpostavo represije nad opozicijo. “Niso vredni, da bi nad njimi izvajal represijo,” je povedal Lukashenko. Pred volitvami so beloruske oblasti aretirale predsedniškega kandidata Viktorja Babarika aretirali na podlagi obtožb o goljufiji, Valerija Cepkala pa potem, ko je volilna komisija razveljavila nekatere od zbranih podpisov za njegovo predsedniško kandidaturo. Dan pred volitvami so oblasti ravno tako odvedle vodjo predsedniške kampanje Tihanoskaje, medtem ko je žena Cepkala, Veronika Cepkalo, ki se je vključila v kampanjo Tihanovskaje, pobegnila v Moskvo.

Predsednica centralne volilne komisije Lidia Yermoshina je po poročanju Euronews po razglasitvi rezultatov poražence volitev pozvala naj sprejmejo poraz, čestitajo zmagovalcu in ne agitirajo množice.

“Rada bi pozvala policijo in vojake, da se spomnijo, da so tudi oni del ljudstva. Svoje volivce pozivam naj preprečijo provokacije,” je prek spletnega portala tut.by pozvala Tihanovskaja. “Prosim, ustavite nasilje.”

Ivan Šokić