[Video] Policija razpustila prepovedan shod v Amsterdamu in kršilce pošteno premikastila

Protest v Amsterdamu. (Foto: Twitter)

Policija v Amsterdamu je danes prekinila prepovedan shod proti ukrepom za omejitev novega koronavirusa. Glede na poročanje nizozemske tiskovne agencije ANP se je pred muzejem Rijksmuseum v središču mesta zbralo okrog 2 tisoč ljudi. Policisti so proti kršilcem ukrepali tudi s silo.

Razpustitev shoda je odredila županja Femke Halsema. Glede na poročanje medijev je večina protestnikov upoštevala navodila policije, naj zapustijo območje. So pa se nato preselili na okoliške ulice in v bližnji park Vondelpark, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V pripravljenosti je bilo več sto policistov in tudi vodni top. Po podobnih shodih, ki jih organizatorji označujejo kot skupno “pitje kave”, je namreč v preteklosti prihajalo do izgredov. Na Nizozemskem je trenutno zaradi hitrega širjenja koronavirusne različice omikron v veljavi strogo zaprtje javnega življenja, ki bo trajalo še najmanj do sredine januarja.

Nizozemsko se na levici pogosto daje za zgled demokratičnosti, kot jedrno državo, ki je s svojo politično in demokratično kulturo daleč pred nami. Toda pri spoštovanju zakonov so neizprosni in veliko bolj rigorozni kot v Sloveniji. Spomnimo le, kakšnih obtožb je bila deležna slovenska policija, ko je razpustila shod v Ljubljani in razgnala skupine nasilnežev. Kako je nizozemska policija reagirala na izgrede, si lahko ogledate na posnetkih:

https://twitter.com/Gab_H_R/status/1477639704388550663?s=20

Sara Kovač