fbpx

[Video] Poljski premier Morawiecki: Za migrante na poljski meji je odgovoren Putin

Poljski premier Mateusz Morawiecki (Foto: epa)

Proti poljsko-beloruski meji še vedno prodira množica islamskih migrantov, ki si želijo priti v države EU. Po poljskih ocenah naj bi se na beloruski strani skupne meje zadrževalo približno 4 tisoč migrantov, ki si želijo zaprositi za azil.

Največja skupina migrantov naj bi čakala nedaleč od mejnega prehoda Kuznica-Bruzhi, poroča RT, v Belorusiji naj bi bilo še 10 tisoč migrantov, ki so na poti proti meji s Poljsko. Poljaki so na mejo poslali dodatne policijske in vojaške enote. Te so se izkazale za še kako potrebne, saj so migranti skušali na silo vdreti v državo, potem ko so na ograjo iz bodeče žice podrli drevo in jo predrli.

“Trenutno imamo tabor migrantov, ki je blokiran z beloruske stran. Tam se zadržuje okoli tisoč ljudi, večinoma mladih moških,” je pojasnil poljski predsednik Andrzej Duda, ki je opozoril, da je treba napad migrantov na mejo odbiti, zato da bi izpolnili svoje dolžnosti kot članice držav EU.

Vsega kriv Putin
Beloruski diktator Aleksander Lukašenko je drugačnega mnenja. Zavrača obtožbe, da z rabo migrantov napada Poljsko in kaj takega označil za početje norcev. Po Lukašenkovem mnenju naj bi Poljaki izrabljali migrante na poljsko-beloruski meji za mobilizacijo tankov, kar naj bi kazalo na neke vrste urjenje oziroma poskus zastraševanja.

Zadnji evropski diktator Aleksander Lukašenko je na oblasti zaostale Belorusije že vse od leta 1994. (Foto: epa)

EU je enkrat za spremembo stopila na stran Poljske in beloruskega voditelja obtožila izrabljanja migrantov kot orožje v boju proti EU. Po besedah tiskovnega predstavnika Komisije EU naj bi se Lukashenko obnašal kot “gangster” in migrante izrabljal kot talce. Iz tega razloga je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen že pozvala članice EU, naj razširijo sankcije proti Belorusiji.

Poljski premier Mateusz Morawiecki je opozoril, da migranti, ki so se zbrali na poljski meji, niso nikakršni migranti, temveč t. i.  “človeški ščiti”, s katerimi želijo oblasti v Minsku destabilizirati svoje zahodne sosede in preostanek EU. Po mnenju Morawieckega naj bi za celotno migrantsko ofenzivo bil odgovoren ruski predsednik Vladimir Putin, medtem ko Lukašenko samo uresničuje nakane ruskega predsednika.

Ivan Šokić