[Video] Število umrlih po trčenju vlakov v Grčiji naraslo na 36, aretirali so železniškega uradnika

Nesreča vlakov v Grčiji (foto: epa)

Po čelnem trčenju dveh vlakov v osrednji Grčiji reševalci še vedno obupno iščejo preživele. Pozno v torek sta namreč trčila potniški in tovorni vlak blizu mesta Larisa na severu Grčije, po prvih podatkih je umrlo 32 ljudi, več kot 85 je ranjenih, a se število smrti povečuje. Po najnovejših podatkih je umrlo 36 ljudi, vzrok trčenja še ni znan, gre pa po poročanju grških medijev za najhujšo železniško nesrečo v državi doslej. Po nesreči so aretirali železniškega uradnika, odgovornega za progo. Nadaljujejo se prizadevanja za rešitev tistih, ki so še ujeti v razbitinah vlaka, pri čemer se reševalci po navedbah  osredotočajo na prve tri vagone potniškega vlaka. “Število smrtnih žrtev bo verjetno zelo visoko,” je za grško televizijo Skai dejal guverner regije Tesalija Kostas Agorastos in dodal, da prvih dveh vagonov sploh ni več.

Vzrok nesreče sicer še ni znan. Številni od železniške družbe zahtevajo pojasnila, zakaj sta se na progi, ki je sicer dvotirna, istočasno znašla dva vlaka na istem tiru. Na prizorišču trčenja so lokalni preiskovalci, na poti pa so že tudi strokovnjaki iz Aten in Soluna, ki jim bodo pomagali razjasniti dogajanje. Po nesreči so aretirali železniškega uradnika, odgovornega za progo.

Vlaka sta trčila malo pred polnočjo, ko je potniški vlak s približno 350 potniki potoval iz Aten proti Solunu, tovorniški pa v nasprotni smeri. Solun je namreč drugo največje grško mesto, ki slovi po festivalih in živahnem kulturnem življenju. Do trčenja je prišlo po karnevalu, ki se je konec tedna odvijal po vsej državi in se je v ponedeljek končal z državnim praznikom. Po trčenju se je več vagonov iztirilo, vsaj eden od njih naj bi bil popolnoma zverižen, medtem ko so druge zajeli plameni.

Preživeli so z vagona skakali dva metra v globino, nekateri razbijali okna
“Slišali smo samo pok … vagon se je začel vrteti, preden je končal na boku, ko smo uspeli izstopiti,”
je za grško javno radiotelevizijo ERT povedal eden od potnikov. “Bilo je grozljivih deset sekund, zaradi dima se ni videlo veliko,” je povedal drugi potnik. Opisal je še, da je nato zavladala panika, med prevračanjem vagona pa je izbruhnil požar. Sam se je iz vlaka rešil tako, da je iz vagona skočil okoli dva metra globoko. “Ljudje so začeli razbijati okna, da bi prišli iz vagonov, kričali so. Bila je popolna panika,” je eden od potnikov povedal za televizijo Skai. Drugi mladenič je za lokalni novičarski portal ThessToday dejal, da je “še vedno v šoku”. “Slišali smo potnike, ki so kričali na pomoč,” je dodal.

V svojem življenju nisem še nikoli videl česa takega. Tragično je. Še po petih urah smo našli nova trupla,” pa je dejal eden od reševalcev. Večino potnikov so sicer že uspeli spraviti na varno.

Nesreča v Grčiji (Foto: epa)

Na prizorišče so napotili približno 150 gasilcev in 40 reševalnih vozil. Pri odstranjevanju razbitin in obračanju prevrnjenih vagonov sodelujejo tudi žerjavi. Po navedbah grške gasilske službe potekajo sanacijska dela, pri čemer je poudarek na prvih dveh vagonih potniškega vlaka. Pričakujejo se, da se bo število smrtnih žrtev še povečalo.

Nesreča v Grčiji (Foto: epa)

Reševalne službe so sporočile, da so najmanj 32 ljudi našli mrtvih, izmed 85 poškodovanih jih je trenutno 53 v bolnišnici. Nadaljujejo se prizadevanja za rešitev tistih, ki ostajajo ujeti.

Iz sveta danes prihajajo izrazi sožalja ob železniški nesreči v Grčiji, kjer je po najnovejših podatkih umrlo 36 ljudi, 66 jih je bilo poškodovanih. Sožalje svojcem žrtev so med drugim že izrazili predsedniki Evropske komisije, Evropskega parlamenta in Evropskega sveta ter slovensko zunanje ministrstvo.

Sožalja ob železniški nesreči v Grčiji
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je izrazila pretresenost zaradi hude železniške nesreč. “Celotna Evropa žaluje z vami,” je Grkom sporočila von der Leyen na družbenem omrežju Twitter. Dodala je, da je v mislih s prebivalci Grčije, poškodovanim pa zaželela hitro okrevanje. V grščini je dodala, da EU stoji ob strani Grčiji. Tudi predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je izrazila globoko žalost. Žrtvam, njihovim družinam in prijateljem je v tvitu izrazila sožalje ter se zahvalila reševalcem in zdravstvenemu osebju. “Danes zjutraj sem v mislih z grškim prebivalstvom,” pa je tvitnil predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Zapisal je še, da ga je novica iz Grčije pretresla.

Sara Kovač