fbpx

[Video] Proticepilci na Poljskem napadajo in požigajo cepilna mesta

Foto: Twitter

V Zamośću na vzhodu Poljske so v noči na nedeljo aktivisti, ki nasprotujejo cepljenju, zažgali mobilno cepilno mesto in lokalno sanitarno hišo. Policija je sedaj po vsej regiji okrepila nadzor nad točkami cepljenja. Napovedano je tudi povečanje spremljanja in policijskega nadzora na točkah cepljenja v Lubelskem vojvodstvu. Hkrati policija trenutno išče krivca, ki ga je posnela kamera CCTV.

Na Poljskem so v noči na nedeljo aktivisti, ki nasprotujejo cepljenju, zažgali mobilno cepilno mesto. Glavna inšpektorica Dorota Krukowska-Bubiło iz mestne policije Zamość je pojasnila, da je mobilno mesto cepljenja sedaj pod stalnim policijskim nadzorom. “Območje je nadzorovano – tam je policijski avtomobil in policisti so stalno zaposleni pri varovanju območja,” je dejala. Napad v Zamośću sicer ni bil prvi te vrste. V soboto se je v baltskem pristanišču Gdynia zgodil incident v bližini avtobusa za cepljenje.

“Malo pred poldnevom je skupina okoli 15 ljudi verbalno izrazila nasprotovanje cepivom. To je bilo nezakonito zbiranje, udeleženci so bili identificirani, na sodišče pa so bila vložena ustrezna obvestila. Udeležence čaka globa do 1100 evrov,” je pojasnila inšpektorica mestne policije Gdynia Jolanta Grunert. Pred tednom dni se je zgodil še en incident, med katerim je skupina aktivistov proti cepljenju poskušala vdreti v cepilno točko v Grodzisk Mazowiecki v središču Poljske. Nekateri napadalci so bili pridržani. “Vsi incidenti, povezani z napadi, poskusi agresije in blokiranja mest cepljenja bodo naleteli na oster odziv policije,” je opozoril notranji minister Mariusz Kamiński. Dodal je, da je ministrstvo z vrhovnim poveljnikom policije doseglo dogovor, da se obrne na državno tožilstvo in se prepriča, da bo kazen za te napade čim ostrejša.

Sara Bertoncelj