[Video] Prigožin zadal Putinu nov udarec

Ruski predsednik Vladimir Putin (Foto: epa)

Čeprav je bil pohod Putinovega kuharja Jevgenija Prigožina na Moskvo ustavljen, v Kremlju po dveh tednih še vedno ostaja velika zadrega. Še posebej na strani ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki skuša v javnosti ohraniti sliko priljubljenega in močnega voditelja. Po poročanju ruskega ministrstva za notranje zadeve je šlo tako daleč, da so celo sprožili preiskavo o stopnjah podpore v javnosti, ki jo merijo na podlagi spremljanja objav na družabnih omrežjih in preiskovanja iskalnih zadetkov na internetu. 

Njihove ugotovitve, ki jih je prestregla in objavila ukrajinska obveščevalna služba, po poročanju britanskega Telegrapha kažejo, da je kar 17 od 46 ruskih regij na strani nekdanjega Putinovega tesnega zaveznika Jevgenija Prigožina.

V Putinovem rojstnem mestu podpirajo Prigožina
Ruski predsednik Vladimir Putin je užival podporo zgolj 21 regij, preostalih osem pa je ostalo razdeljenih med Putinom in Prigožinom. Prestolnica Moskva pričakovano podpira ruskega predsednika, kar ne drži tudi za Putinovo rojstno mesto. Sankt Peterburg namreč favorizira Prigožina, ki sicer ravno tako prihaja iz omenjenega mesta. To je novica, ki je Putina nedvomno osebno prizadela. Javna podpora Prigožinu v avtonomni in suvereni republiki Ruske federacije, Republiki Dagestan, ki predstavlja najjužnejši del Rusije, pa naj bi znašala kar 97 odstotkov.

Foto: epa

Čeprav se uhajanje informacij v vojnem času vedno jemlje vsaj nekoliko z rezervo, pa je dejstvo, da če te v popolni meri držijo, to nedvomno razkriva, da se je predsednik Putin znašel v izjemno negotovem položaju. Povsem mogoče pa je tudi sklepati, da je država morda celo na robu državljanske vojne. Rusija ima za sabo zgodovino neuspelih državnih udarov, ki so vodili v politične prevrate. V pogovoru za ruski medij Meduza sta dva regionalna vladna vira po poročanju Jutranjega lista povedala, da so Putinovi uradniki sklicali krizno srečanje z regionalnimi voditelji in ruskimi veleposlaništvi, da bi s tem prispevali h krepitvi podpore. Najbrž ni treba posebej poudarjati, da to ne pomeni udobnega vladanja.

Naenkrat se je pričel pogosto pojavljati v javnosti
Povsem mogoče je, da je ruski predsednik le dojel, da ga ruski narod ne podpira tako enotno, kot je bil prepričan. Med karanteno v času epidemije koronavirusa in v prvih mesecih ruske invazije na Ukrajino se je Putin povsem izoliral in postal pravcati samotar. Le ob redkih priložnostih ga je bilo namreč mogoče ugledati zunaj Kremlja. V zadnjem času pa je zgodba povsem drugačna. Marsikdo bi se ob tem pošalil, da bi le še malo manjkalo, da bi skočil iz paštete. Putin je najprej obiskal Republiko Dagestan, kjer uživa nizko podporo, in se prebivalcem najverjetneje želel nekoliko prikupiti, saj je napovedal 40 milijonov funtov pomoči za naložbe v razvoj lokalne infrastrukture. Marsikdo meni, da je to panični odziv predsednika na nemire v javnosti.


Ana Horvat