fbpx

[Video] Putin za razliko od drugih voditeljev brez posebnega sprejema na letališču

Foto: Printscreen

V prestolnici Turkmenistana se je v sredo odvijal 6. kaspijski vrh, na katerem so predsedniki Rusije, Azerbajdžana, Irana, Kazahstana in Turkmenistana razpravljali o aktualnih vprašanjih sodelovanja v Kaspijskem morju na različnih področjih, pa tudi o izvajanju sklepov, sprejetih na prejšnjih srečanjih voditeljev kaspijske peterice.

Prihod ruskega predsednika Vladimirja Putina je bil deležen precejšnje pozornosti, saj gre za njegov prvi obisk v tujini od napada na Ukrajino v februarju. Še posebej pa je marsikoga presenetilo, na kakšen način so bili predsedniki sprejeti ob prihodu na turkmenistansko letališče.

Medtem ko so predsednika Azerbajdžana Ilhama Alijeva, predsednika Irana Sayyida Ebrahima Raisija in predsednika Kazahstana Kassyma-Jomarta Tokayeva posebej pričakali in jih pozdravili ob prihodu na letališče, je bilo v primeru Vladimirja Putina povsem drugače. Takšnega sprejema namreč ni bil deležen. Takoj, ko se je Putin spustil po stopnicah, se je v spremstvu varnostnikov usedel v svoj avtomobil. Nekateri na ta prihod gledajo kot na ponižanje Putina zaradi njegove agresije v Ukrajini, drugi pa opozarjajo, da je morda tako, ker je Putin paranoičen glede svoje varnosti in tudi zdravja, konkretneje glede zaščite pred okužbo s covidom.

Nedavno je v zvezi s Putinom na plano prišla zanimiva podrobnost o njegovih potovanjih v tujini. Njegova elitna oborožena straža naj bi bila zadolžena za shranjevanje in odnašanje njegovih fekalij nazaj v domovino. Tako naj bi namreč preprečil tujim oblastem, da bi o njegovem zdravju izvedele kaj neprijetnega. Gre za početje, ki se izvaja v strogi tajnosti. Ob tem morajo njegovi oboroženi stražarji preprečiti vsakršen smrad. Bizaren Putinov običaj sproža govorice o njegovi skrivnostni bolezni.

Ana Hribar