fbpx

[Video] Razkrita identiteta in kartoteka še enega napadalca na Rittenhousa

Napad pripadnikov BLM v Kenoshi na 17-letnega Kyla Rittenhousa, ki je v samoobrambi nato streljal in ubil dva napadalca, enega pa ranil. Napadalec je Maurice Freeland (foto: Youtube)

Iztekel se je že tretji dan, porota v primeru proti Kylu Rittenhousu, mladeniču, ki je lansko leto v Kenoshi v samoobrambi ubil dva napadalca, tretjega pa ranil, pa še vedno premleva. Medtem je obrambi uspelo identificirati še enega napadalca, ki je za čas sojenja bil znan zgolj kot “jump-kick man”, ker je Rittenhousa, ko je ležal na tleh, v skoku brcnil v glavo.

Sojenje Kylu Rittenhousu, ki je kot mladoletnik v samoobrambi med izgredi v Kenoshi leta 2020 ubil dva od več napadalcev, enemu pa odstrelil biceps, se bliža koncu. Porota že tri dni premleva, ali bi Rittenhousa poslala v dosmrtno ječo ali pa ga, kakor si to želi obramba, spoznala za nedolžnega.

Medtem je v Kenoshi že prišlo do protestov. Na eni strani podporniki Rittenhousa, na drugi strani pa člani gibanja BLM, kar je svojevrstni unikum, saj so vsi trije, ki jih je v samoobrambi ustrelil Rittenhouse, bili beli. Policija je tudi več protestnikov BLM zaradi nasilništva aretirala.

Še eden kriminalec
Obrambi je po koncu sojenja le uspelo identificirati človeka, ki je bil med sojenjem znan zgolj kot “jump kick man”, ker je na noč izgredov v Kenoshi v skoku brcnil Rittenhousa v glavo. Gre za 39-letnega črnca iz Wisconsina, Mauricea Freelanda. Rittenhouse je po poročanju Fox News med pričanjem  na sojenju priznal, da je po tem, ko ga je Freeland napadel, v samoobrambi streljal vanj, a je zgrešil. Rittenhouse je na sojenju priznal, da se je bal, da bi ga Freeland v napadu spravil v nezavest, nakar bi ga lahko po vsej verjetnosti izgredniki do smrti pretepli ali ustrelili. Želja med izgredniki, da bi na tisto noč pokončali Rittenhousa, je bila izredna.

Maurice Freeland je napadalec, ki je med izgredi v Kenoshi mladoletnega Kyla Rittenhousa v skoku brcnil v glavo. (foto: Šerifov urad v Kenoshi)

Freeland, tako kot tudi ostali Rittenhousovi napadalci, ima zajetno kriminalno kartoteko. Tožilstvu je pristopil v zameno za imuniteto glede drugih obtožb proti njemu, a so ga tožilci zavrnili. Freeland je bil med drugim obtožen nasilništva, vožnje pod vplivom opojnih substanc, neprimernega vedenja in posedovanja marihuane.

Novinarji zasledovali porotnike
Medtem ko porota še odloča, pa je zvezni tožilec Neama Rahmani sporočil, da je sodišče odredilo zapečatenje identitete porotnikov v primeru proti Rittenhousu. “To pomeni, da se porotnike ne sme fotografirati in snemati,” je pojasnil Rahmani za Fox News. A kakor se zdi, so nekateri novinarji mislili, da pravila za njih ne veljajo. “Zunanjega sodelavca” NBC News so namreč v četrtek, 18. novembra 2021, ustavili zaradi cestnoprometnega prekrška v bližini kombija, ki je prevažal porotnike.

Pri NBC trdijo, da njihov novinar ni nikoli kontaktiral ali imel namen stopiti v kontakt z novinarji v času njihovega odločanja, niti jih ni fotografiral ali imel namen to storiti, a sodnik Bruce Schroeder jim ne verjame. Schroeder je povedal, da je sodelavec NBC sledil kombiju s porotniki po navodilih producenta MSNBC, policija pa ga je ustavila, ko je prevozil rdečo luč. Za kazen je Schroeder odredil, da nobenemu od MSNBC News ni dovoljen vstop na sodišče za časa sojenja Rittenhousu. “Gre za zelo resno stvar in ne vem, kaj je konec koncev res, a absolutno ni potrebno veliko razmišljati, da nekdo, ki zasleduje vozilo s porotniki, da je to ekstremno resna zadeva in bo predana oblastem v nadaljnje ukrepanje,” je napovedal Schroeder.

Ivan Šokić