fbpx

[Video] Romana Tomc Golobu: “Odrecite se rušenju demokracije in vzpostavljanju avtoritarnega sistema v Sloveniji”

Evropska poslanka Romana Tomc je evropsko javnost opozorila pred nevarnostjo rušenja demokracije v Sloveniji s strani vlade Roberta Goloba.

Kot smo poročali je Robert Golob danes nagovoril skoraj prazen Evropski parlament, ker se je v svojem stilu poleg običajnih formalnosti o ukrajini, zelenem prehodu in energetski krizi, ki jo morajo oddelati vsi evropski voditelji v svojih govorih, z lažmi spravil še na prejšnjo vlado in zraven bizaro poveličeval svojo prejšnjo kariero in zdajšnjo funkcijo. Čistega vina pa mu je nalila slovenska evroposlanka Romana Tomc. 

Evropska poslanka Romana Tomc je v uvodu povedala, da je z veseljem prisluhnila govoru slovenskega premierja, ki je izpostavil energetsko krizo, zeleni prehod in širitev EU na Zahodni Balkan. “Veseli me, da imate predloge, kako se lotiti vseh izzivov, še bolj pa bi me veselilo, če bi imeli rešitve tudi za Slovenijo, kjer so razmere zares zaskrbljujoče,” je dejala slovenska evroposlanka.

Golobu je očitala avtokratske prijeme in ga pozvala, naj se odreče rušenju demokracije in vzpostavljanju avtoritarnega sistema v Sloveniji. Kot je dejala, skuša njegova vlada v Sloveniji vzpostaviti popolno oblast v vseh institucijah in utišati kritične medije. To, kar počne Golob, je daleč od demokracije, ni v skladu z evropskimi vrednotami, uničevanje demokracije in brutalni posegi v medijski prostor bi morali skrbeti tudi evropske institucije, je opozorila Tomc.

“Vrstijo se kadrovske čistke, državljani plačujejo eno najvišjih cen elektrike v Evropi, skrbi jih, kako bodo ob visoki inflaciji preživeli zimo. Gospodarstvo opozarja, da so vaši ukrepi prepočasni, prezapleteni in premalo učinkoviti,” je dejala Romana Tomc in premierju Golobu očitala avtokratskih prijemov pri vodenju države. Dodala je še, da njegova dejanja v Sloveniji ne odražajo njegovih današnjih besed.

Tomčeva se je oglasila tudi na Twitterju, kjer je zapisala, da v Evropskem parlamentu ni poslušala še nobenega predsednika vlade, “ki bi se tako hvalil na osebni ravni, kot se je dr. Golob.” Po njenem mnenju to ni bil državniški govor politika evropskega formata. “Premierjeve besede o vladavini prava, ob tem, da je notranja ministrica odstopila zaradi njegovih osebnih pritiskov in vmešavanja v kadrovanje na policiji, težko komentiram drugače kot popolno sprenevedanje“, je dodala Tomc. Poudarila je še, da je bila dvorana v času njegovega govora precej prazna, Golob pa na številna vprašanja evropskih poslancev ni odgovoril.

Začuden pogled Irene Joveve ob neposrednem nastopu evropske poslanke Romane Tomc.

Tudi tuji evropski poslanci kritični do Goloba
Tudi tuji evropski poslanci so bili kritični do Goloba, kar je za Evropski parlament kar malce nenavadno. Slišati je bilo kritike, da evropski poslanci, ki pripadajo njegovi politični skupini niso podprli resolucije, ki Rusijo razglaša za teroristično državo in da je nerazumljivo zakaj se Ukrajini ne pomaga na vse možne načine. Prav tako so bili skeptični okrog Golobovih bizarnih tezah, da bi morali vsi postati vegetarianci in o podnebni religiji, ki bi osrečila vse. Evropske poslance skrbi tudi vladavina prava v Sloveniji – tesno in natančno spremljajo spremebe medijske zakonodaje, kar se je zgodilo na zelo nenavaden in hiter način. Prav tako je bilo izpostavljeno, da je odstop ministrice za notranje zadeve, po obtožbah o političnih pritiskih znotraj policije tudi nekaj kar je zaskrbljujoče.

 

Andrej Žitnik