[Video] Rumeni jopiči še vedno na ulicah Pariza!

(vir: twitter)

Tri mesece po začetku protestov rumenih jopičev se je na francoskih ulicah tudi to soboto zbralo več deset tisoč ljudi. V več mestih po državi so izbruhnili spopadi med policijo in protestniki, pri čemer so aretirali 26 ljudi, od tega 15 v Parizu.

Po vsej Franciji se je po podatkih francoskega notranjega ministrstva zbralo okoli 41.500 ljudi, od tega 5000 v Parizu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. To je precej manj kot na prvih protestih 17. novembra, ko je bilo po vsej državi na ulicah 282.000 protestnikov. “15.000 nas je, kar pomeni, da se gibanje krepi,” je v prestolnici povedal eden najbolj vidnih članov gibanja Jerome Rodrigues. Ta sicer skupaj s še tremi drugimi protestniki toži policijo, potem ko ga je na enem od minulih protestov v oko zadel gumijasti naboj.

Med sobotnim protestom v Parizu so pripadniki rumenih jopičev besedno napadli francoskega filozofa in pisatelja Alaina Finkielkrauta. Protestniki so med drugim vzklikali “umazani sionist” in “Francija je naša”. “Občutil sem absolutno sovraštvo, kar pa se na žalost ni zgodilo prvič,” je za časnik Journal du Dimanche povedal 69-letni sin poljskih priseljencev, ki je pred tem kritiziral vodstvo gibanja.

https://twitter.com/NewsCompact/status/1097135746027347968

Do antisemitskega napada je bil kritičen francoski predsednik Emmanuel Macron. “Antisemitske žalitve, katerih tarča je bil, so popolno zanikanje tistega, kar smo in kar nas dela velik narod. Tega ne bomo tolerirali,” je zapisal na Twitterju.

Tožilstvo v Parizu je danes sporočilo, da so uvedli preiskavo napada na Finkielkrauta. Kot so pojasnili, gre za preiskavo kršitev zakonodaje, ki prepoveduje žalitve v javnosti na podlagi porekla, narodnosti, rase ali vere, poroča AFP.

Protestniki so se že 14. soboto zapored zbrali tudi po številnih drugih francoskih mestih. Eden večjih protestov izven Pariza je bil v Toulousu, kjer so se protestniki spopadli s policijo. Več tisoč ljudi pa se je zbralo tudi v Bordeauxu.

 • Van Der Waals

  MACRON GNILOBA GLOBALISTIČNA KOMUNISTIČNA!!!! SMRAD GNIV!

 • Stric iz ozadja

  Zdaj itak protestirata samo se skrajna levica, ki za vse slabo krivi kapitalizem in skrajna desnica, ki za vse slabo krivi EU, migrante in jude.

  • skorpijon93

   na češkem,slovaškem ni muslimanov , so varni in stabilni

 • Slovenka

  Pazi, pazi, Macron.

 • skorpijon93

  slovenci poglejte kaj je enotnost ! učite se

  • Stric iz ozadja

   Od vse enotnosti je stevilo upadlo iz 282.000 na 41.500 oz. cca 0.064% prebivalstva

 • šmentanamuha

  Makaron napenja mišice, prej pa se je skrival daleč stran od besne množice.

 • pajot

  V Sloveniji imamo pa rdeče jopiče. A ni fajn?

 • Olga101

  Macronu nogo v rit!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!