fbpx

[Video] Rusija blokira Instagram: Ruski vplivneži v jok, ker ne bodo več objavljali slik, medtem ko mnogi nedolžni umirajo v vojni

Ruska blogerka (foto: posnetek zaslona)

Ruski državni organ za nadzor nad mediji Roskomnadzor je danes sporočil, da bo Instagram v Rusiji od ponedeljka dalje blokiran. To je povzročilo šok med Instagram “influenserji”, ena izmed njih je celo jokala in potožila svojim sledilcem. Mnogi so ogorčeni nad njihovo dvoličnostjo, saj jim očitno ni mar za tisoče mrtvih, vključno z njihovimi rojaki, “žalostno” je, da ne bodo več mogli objavljati slik hrane in oblačil. Vendar nekateri instagramski vplivneži služijo denar le iz objav na Instagramu.

Roskomnadzor se je v petek odločil, da bo postopek za omejitev dostopa do Instagrama zaključen z nedelje na ponedeljek opolnoči. Pojasnili so, da bodo aktivni uporabniki Instagrama “tako imeli čas, da prenesejo svoje fotografije in videoposnetke v druga omrežja ter obvestijo svoje sledilce”, navaja ruska tiskovna agencija Tass.

Tehnološki gigant Meta, ki ima v lasti družbeni omrežji Facebook in Instagram, je spričo ruske invazije v Ukrajini začasno omilil svojo politiko glede sovražnega govora. Po novem dovolijo objavo izjav, kot je “smrt ruskim napadalcem”, še vedno pa ne bodo dovoljene grožnje proti ruskim civilistom.

Ruska federacija je sicer že pred enim tednom blokirala družbeno omrežje Facebook, sedaj pa “zaradi širjenja sovražnega govora proti Rusom” enaka usoda čaka Instagram. Rusija je v odzivu na spremembo politike s strani podjetja Meta pozvala ZDA, naj ustavijo “ekstremistične dejavnosti” tehnološkega velikana, rusko generalno tožilstvo pa je glede na navedbe ruskih medijev v petek pozvalo k uvedbi kazenske preiskave zoper podjetje Meta.

Ob tem ruski mediji poročajo, da je ruski parlament zaprl svoje račune na Instagramu, Facebooku in Twitterju, ruska vlada pa na Instagramu ne bo več posodabljala novic. “Na zahtevo generalnega državnega tožilstva bo dostop do družabnega omrežja Instagram v Ruski federaciji omejen.”

Ruski senator Andrej Klišas je po poročanju ruskih medijev dejal, da uporabniki Facebooka ne bodo veljali za ekstremiste, če bo Meta v Rusiji razglašena za ekstremistično organizacijo, vendar pa bi posledice lahko utrpela podjetja in posamezniki, ki oglašujejo storitve in izdelke prek Facebooka in Instagrama.

Sara Kovač