[VIDEO] Rusija z bojnimi letali nad ameriški rušilec – ali drsimo v tretjo svetovno vojno?

Foto: epa

Rusko bojno letalo je večkrat izjemno blizu preletelo ameriški rušilec, ki se je nahajal v mednarodnih vodah v Baltskem morju. ”Zelo smo zaskrbljeni zaradi neprofesionalnega in agresivnega manevra ruskega letala,” so zapisali v evropskem poveljstvu ameriške vojske. 

Več agresivnih manevrov v zraku je letalo izvedlo v neposredni bližini rušilca USS Donald Cook. Rusko letalo naj bi med preletom fotografiralo, eden od preletov pa je bil od ladje oddaljen le dobrih 22 metrov.

Ruska letala naj bi simulirala napad in se niso odzivala na večkratna opozorila tako v angleščini kot v ruščini. Med preletom je bil na rušilcu tudi poljski helikopter, in sicer kot del rutinskega treninga. Zaradi tega se med vojaškimi krogi špekulira tudi, da je Rusija želela poslati sporočilo Poljski, poroča CNN.

Prelet ni bil varen
Že pred tem so na radarjih rušilca zaznali, da je v bližini ruska ladja, ki je zbirala informacije o aktivnostih Američanov. ”Velikokrat pride do srečanja med ruskimi in ameriškimi velesilami, to ni nič čudnega, dokler je to izvedeno varno. Tokrat lahko upravičeno sklepamo, da to srečanje ni bilo varno,” so sporočili iz ameriške vojske.

Že oktobra in junija so ruska letala preletavala ameriške rušilce in mnogi menijo, da je to posledica zaostrenih razmer med Natom in Rusijo.

M. G.