fbpx

[Video] Rusija ZDA poslala nujne medicinske pripomočke

Ruski predsednik Vladimir Putin in ameriški predsednik Donald Trump (foto: EPA)

Da je pandemija koronavirusa v resnici katastrofa globalnih razsežnosti, dokazuje nedavna gesta ruskih oblasti, ki so v ZDA poslale pošiljko nujnih medicinskih pripomočkov, ki jih v ZDA primanjkuje. Ruska stran ob tem upa, da se bo ameriška stran za uslugo ob priložnosti oddolžila. Putinova pomoč sicer prihaja v času nezaupljivih odnosov med ZDA in Rusijo, še zlasti zaradi dogodkov v Siriji in Ukrajini v zadnjih letih. 

V zgodnjih jutranjih urah v sredo je rusko vojaško transportno letalo, natovorjeno z nujnimi medicinskimi pripomočki za boj proti koronavirusu, zapustilo letališče v Moskvi in se podalo na pot proti ZDA. Za človekoljubno potezo so se Rusi odločili po telefonskem pogovoru med ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, ki se oba zavedata resnosti globalne zdravstvene krize, poroča Reuters.

Ruska pomoč je sicer naletela na številne kritike Trumpovih nasprotnikov, ki od ameriškega predsednika v odnosu do Rusije pričakujejo večjo distanco. Trumpovi kritiki namreč menijo, da Rusija pomoč izrablja za geopolitične namene, še zlasti kot propagando, s katero naj bi okrepila svoj vpliv. Russia Today pa poroča, da številni rusofobi rusko pomoč dojemajo celo kot trojanskega konja za rusko invazijo.

Trump po pogovoru s Putinom poln optimizma 

Tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov je sicer prepričan, da je Trump hvaležno sprejel ponujeno pomoč. Tudi Trump je bil po pogovoru z ruskim predsednikom poln optimizma. Po zadnjih podatkih je v ZDA sicer okoli 187 tisoč okuženih, okoli 3.900 pa je že umrlo za posledicami koronavirusa. Uradne ruske statistike pa govorijo o tem, da je v Rusiji 2.337 oseb okuženih in 17 umrlih.


Ruska pomoč ZDA presenetljivo prihaja ravno v času, ko so odnosi med državama zaostreni zaradi dogodkov v Siriji in Ukrajini ter  zaradi morebitnega ruskega vmešavanja v predsedniške volitve v ZDA, vendar ruska stran očitke zavrača. Obenem ruski tiskovni predstavnik Peskov upa na vzajemnost pomoči v primeru, da bi se Rusija znašla v zagati.

Obenem je Peskov poudaril, da Rusija in Kitajska prav tako sodelujeta na podoben način, saj gre za globalno katastrofo, ki ne izključuje nikogar. Prav zato je po njegovem mnenju nujno sodelovati v partnerskem duhu in medsebojni pomoči. Rusija je sicer pred dnevi že ponudila podobno pomoč tudi Italiji ter s tem nadomestila pomanjkanje pomoči s strani EU.

Domen Mezeg