[Video] Ruska parada zaznamovana z enim samim tankom

Foto: epa

Ruska parada ob tradicionalni obletnici zmage nad nacizmom letos poteka v skladu z vojnimi uspehi na trenutni ukrajinski fronti – v okrnjeni obliki, veliko skromnejši kot prejšnja leta. Oblasti se zavedajo, da ljudem zaradi debakla v Ukrajini popuščajo živci in da se zdaj nič kaj radi ne spominjajo, kako so v drugi svetovni vojni izgubili 30 milijonov ljudi tudi zaradi tega, ker je 4 leta pred tem Gruzijec v njihovem imenu sklenil pakt z nacisti. 

Letošnja vojaška parada v Moskvi za dan zmage, ki ga Rusi praznujejo na danajšnji dan, poteka v precej manjši zasedbi kot sicer. Za začetek posebnega programa ruskega letalstva ne bo, skozi Rdeči trg bo šlo bistveno manj vojakov kot običajno in morda, kar je najbolj pomembno, pohoda “Nesmrtni polk” ne bo. Gre za razmeroma novo tradicijo, po kateri Rusi med paradami ob dnevu zmage na ulicah svojih mest nosijo napise z imeni svojih prednikov, ki so se borili in umrli v drugi svetovni vojni. V Kremlju trdijo, da letos zaradi “varnostnih razlogov” tega ne bo.

Če pomislimo na vrsto varnostnih incidentov v Rusiji v zadnjih dneh – od napadov z droni do eksplozij avtomobilov in napadov na železnice – se zdi izgovor razumen. Po drugi strani pa je bolj logična razlaga, da bi lahko veliko število Rusov to razumelo kot priložnost, da izpostavijo fotografije in imena mladeničev, padlih v vojni v Ukrajini, čemur se Kremelj želi izogniti.

Pravo razočaranje 
Poleg tega da na tokratni paradi ni bilo niti tako imenovanega “nesmrtnega polka”, je precej pomenljivo, da uradni Kremelj tokrat sploh ni objavil seznama orožja in oborožitvenih sistemov, ki so paradirali po Rdečem trgu, poudarja britanski analitik in profesor Michael Clarke. “Letos seznam ni bil objavljen. Torej ne vemo, kaj se bo pojavilo na trgu, dokler tega dobesedno ne vidimo,” je najprej dejal Clarke, nato pa po 20 minutah parade pripomnil: “Je to to? Pravo razočaranje. To je najkrajša parada, kar sem jih videl,” je Clarke povedal za Sky News.

Osamljeni T-34 (foto: Twitter)

Rusija je na parado pripeljala le en tank, in sicer predpotopni T-34. Stiska s tanki je očitno velika. Kot vemo Rusi ne utegnejo popravljati na fronti poškodovanih tankov, saj jim primanjkuje krogličnih ležajev, ki so jih v preteklosti kupovali predvsem na zahodu. Proizvodnja prav tako ne more dovolj hitro izdelovati novih. Rusko pomanjkanje vojaške opreme se torej vidi tudi na letošnji paradi, ki je nekoč prikazovala mogočnost “nepremagljive vojske”.

Putinov nadrealistični govor
Ruski predsednik Vladimir Putin je imel govor na Rdečem trgu v Moskvi ob paradi ob dnevu zmage. Začel je s čestitkami poveljnikom tega, kar imenuje “vojaške posebne operacije”, ker so državo vodili do zmage. Putin je dodal, da je dan zmage namenjen počastitvi “dedkov naših očetov”, ki so se “borili za domovino”. “Rešili so svet pred nacizmom. In danes je prihodnost sveta spet na udaru, tokrat se Rusija brani pred mednarodnim terorizmom,” je dejal Putin in dodal, da bo “branil svoje državljane”.

https://twitter.com/officejjsmart/status/1655856916940173313?s=20

Putin je pričakovano znova obtožil “zahodne elite in globaliste” za “izzivanje konflikta”. Med govorom je Putin še dejal, da Rusija danes nadaljuje po stopinjah svojih prednikov:

“Smo ponosni udeleženci posebne vojaške akcije, tisti, ki se borimo na prvi črti, in tisti, ki rešujemo ranjence. Prihodnost Rusije je odvisna od tistih, ki se zanjo borijo,” je dejal ruski predsednik in dodal, da so z njimi njihove družine in prijatelji. “Prepričan sem, da čutite njihovo brezmejno ljubezen,” je dejal Putin in nadaljeval: “Vsa država se je zbrala za naše heroje, vsi želijo pomagati in vsi molijo zate,” je dejal Putin in ob koncu govora pohvalil vse, ki so se pridružili vojski, raznim milicam, FSB in drugim silam.

Čisto na koncu je zaključil, da se je med drugo svetovno vojno izkazalo, da za Ruse ni nič močnejšega od ljubezni do domovine, Rusije, vojske in zmage.

Kijev 9. maja praznuje dan Evrope
Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je povedal, da bo Putin danes stal na “podiju hinavščine” na Rdečem trgu in opazoval svojo “parado morilcev”.

Volodimir Zelenski je medtem ob obisku (že petem) Ursule Von der Leyen v Kijevu napovedal, da bo v prihodnje 9. maj v Ukrajini dan Evrope.

Andrej Žitnik