fbpx

[Video] Šeriatsko pravo v vsem svojem sijaju: Ker je ženska odšla sama iz hiše so jo brutalno prešibali

Šibanje ženske, ker je šal iz hiše brez spremstva (posnetek zaslona: Sameneh Pary)

Na Twitterju se je pred dnevi pojavil posnetek, ki prikazuje javno šibanje ženske, ki naj bi bila kriva da se je sama odpravila od doma. Na posnetku je moč videti vršilca kazni, ki se nad žensko zavito v nikab izživlja.

“Ta ženska je kaznovana, ker je sama šla ven,” je zapisala Twitter uporabnica Samaneh Pary in dodala, “to je pravi obraz islama.”

Po trditvah Paryjeve naj bi za okrutno izživljanje nad žensko bili krivi talibani, a ta skupina ni edina, ki še danes prakticira telesno kaznovanje v imenu islama.

Šibanje oziroma bičanje je kazen, ki jo določa šeriatsko pravo. Predpisana je za prekrške v zvezi z obrekovanjem, uživanjem alkohola in spolnostjo. Pogosto se rabi za kaznovanje kršitev zakonov o interakciji med moškimi in ženskami.

Javno šibanje v skladu s šeriatskim pravom

V bolj “naprednih” islamskih državah, kot sta Savdska Arabija ali Indonezija se žensko v javnosti šiba z bambusovo palico. Vseskozi je pod eno roko prisoten Koran z namenom zmanjšanja zamaha. Kazen ženske namreč po zapovedih svete knjige muslimanov ne sme pustiti trajnih brazgotin. Kazen se v kolikor je število udarcev veliko razdeli tudi na obroke.

Pred leti, natančneje v 2009 je sodišče v Savdski Arabiji na dvesto udarcev z bambusovko in šest mesecev zaporne kazni obsodilo celo 19-letno žrtev posilstva. Po poročanju ABC News je takrat savdsko pravosodno ministrstvi trdilo, da je ženska sama izzvala spolni napad sedmerice moških, ker je bila v parkiranem avtu z moškim, ki ni bil njen sorodnik.

Ivan Šokić