[Video] Severozahod Kanade so preplavili ognjeni zublji

Kanadčani se z uničujočimi požari borijo že celo poletje. Vir: AFP.

Severozahod Kanade, natančneje mesto Kelowna s 150 tisoč prebivalci, je prizadel gozdni požar, ki je zaenkrat uničil več objektov. Gre še za enega v seriji uničujočih požarov, zaradi katerih je moralo to poletje več deset tisoč ljudi zapustiti svoje domove. Zadnji požar še ni terjal smrtnih žrtev, zaradi požarov pred tem pa so umrle 4 osebe. Uničenih je na milijone hektarjev površin. 

Pristojne službe v Kelowni opisujejo težko noč boja z ognjem: “Sinoči smo se trdo borili, da bi zaščitili našo skupnost.” Vodja gasilcev Jason Brolund dodaja: “Bilo je kot 100 let gašenja požarov naenkrat, v eni sami noči.”

Evakuacija Kelowne se je začela že v četrtek, ko je moralo biti izpraznjenih 2500 domov in podjetij na zahodni strani mesta. 4800 dodatnih domov je v pripravljenosti za evakuacijo.

Kanadski gasilci se spopadajo tudi s požarom v mestu Yellowknife na skrajnem severu, kjer poteka evakuacija, saj se je ogenj mestu že povsem približal. Prebivalci mesta so se evakuirali preko edine ceste, ki povezuje oddaljeno prestolnico Severozahodnih teritorijev z Alberto. Poteka tudi evakuacija po zraku, kjer pomaga kanadska vojska.

Najbližji evakuacijski center je oddaljen 1150 kilometrov v Alberti, kjer je bilo vzpostavljenih več lokacij za sprejem bežečih pred požari, poroča STA.

Ž. K.