fbpx

[Video] Socialna omrežja cenzurirala poziv predsednika Trumpa k umiritvi strasti! Pence potrdil Bidna za zmagovalca!

Donald Trump (Foto: Printscreen)

Ameriški predsednik Donald Trump že dlje časa poudarja, da je prišlo do kraje volitev. Ob razkritju kupa nečednosti je pričel vlagati tožbe in napovedal, da se bo boril do zadnjega, da to tudi dokaže. Ko je v sredo napočil dan in se je pričelo preštevanje elektorskih glasov, je napetost dosegla vrhunec. Potem, ko se je ameriški podpredsednik Mike Pence, kot predsednik Kongresa odločil, da ne bo odigral svoje vloge pri preštevanju glasov, ki jo ta kot podpredsednik ima, so izbruhnili nasilni izgredi, ki so v vsakem pogledu nesprejemljivi. Prišlo je celo do vdora v Kongres, zato je ameriški predsednik Donald Trump pozval k umiritvi strasti. 

Potem, ko je postalo znano, da je prišlo do vdora v Kongres in celo do streljanja, je Donald Trump pozval podpornike, ki so razburjeni zaradi volilne prevare, da naj se umirijo in odidejo nazaj domov. Uvodoma je poudaril, da se zaveda, da trpijo, namreč volitve so bile ukradene. “Imeli smo volitve, ki so nam jih ukradli. Vsi vedo, da smo osvojili preprečljivo večino. Tega se še posebej zaveda druga stran. Ampak sedaj morate oditi domov, saj potrebujemo mir.”

V nadaljevanju je Trump izpostavil, da je nujno, da se spoštuje Američane in ohranja javni red in mir. “Ne želimo, da bi kdo utrpel poškodbe. Imamo zelo težko obdobje.” Po besedah Trumpa do sedaj ni bilo obdobja, ko bi se lahko zgodilo nekaj takega, da lahko ukradejo volitve. Kljub goljufivim volitvam je Trump poudaril, da je zagotovitev miru nujna. “Pojdite domov. Radi vas imamo. Ste zelo posebni, ampak pojdite domov v miru,” je bil jasen.

Družabna omrežja stopila na prste Trumpu, Twitter grozi celo s popolno prepovedjo

Kljub temu, da je Trump pozval k miru, so se pri Twitterju in Facebooku odločili, da mu začasno zaklenejo profila, kot razlog pa so navedli “kršitev politike”, poroča Russia Today. Twitter pa mu grozi celo s popolno prepovedjo v primeru, da ne izbriše določenih objav, četudi je pozval k miru ob nemirih v prestolnici. Še posebej jim gredo v nos tri objave, kjer je Trump svoje podpornike pozval, da naj se odpravijo nazaj domov, ob tem pa je ponovil, da so bile predsedniške volitve leta 2020 ukradene zaradi prevare. Po njihovo je šlo za “ponavljajoče se in hude kršitve njihove politike državljanske integritete,” je Twitter objavil v sredo zvečer. Zaradi tega bo Trumpov osebni račun ostal zaklenjen še 12 ur po tem, ko izbriše tri “žaljive” tvite – ali za nedoločen čas, če se odloči, da ne bo, so sporočili iz podjetja. Prihodnje kršitve njihovih pravil bodo privedle do “trajne ustavitve” računa.

Facebook in YouTube sta prav tako zbrisala video sporočilo, ki ga je Trump objavil v sredo. Podpredsednik Facebooka za integriteto Guy Rosen je zadevo ocenil kot “nujno”, saj so prepričani, da naj bi video bolj kot umiritvi strasti prispeval k tveganju, da se nasilje nadaljuje tudi v prihodnje. Družba je kasneje sporočila, da je predsedniku za 24 ur blokirala račun, pri čemer je opozorila na dve “kršitvi pravil”. V času prepovedi mu bo onemogočeno kakršnokoli objavljanje.

Vdor v kongres

Do vdora v Kongres je prišlo ravno takrat, ko je skupno zasedanje kongresa naslavljalo ugovore več republikanskih poslancev glede potrditve glasov volilnega kolegija, s katerimi bi demokrat Joe Biden postal naslednji ameriški predsednik.

Trumpov zadnji tvit, ki ga je platforma najprej označila kot “nevarnost za nasilje”, nato pa ga je platforma izbrisala, je vseboval poziv podpornikom, da naj “gredo domov z ljubeznijo in v miru. “Zapomnite si ta dan za vedno!,” je bil jasen. Vendar pa je tudi zapisal, da “so to stvari in dogodki, ki se zgodijo, ko je sveta večinska zmaga na volitvah odvzeta velikim domoljubom, ki se jih je dolgo na slab in krivičen način obravnavalo.” To je očitno kršilo politiko vseh platform družbenih medijev, da ne gre dvomiti o rezultatih volitev leta 2020.

Kljub temu, da številni osrednji mediji navajajo, da gre pri preštevanju elektorskih glasov zgolj za ceremonijo, je ameriški predsednik poudaril, da temu ni tako, saj ima ta v času preštevanja glasov v svojih rokah vse niti. Iz tega razloga je Trump na nedavnem shodu v Georgiji izrazil upanje, da se bo Pence, ki mu je stal ob strani zadnja štiri leta, v ključnem trenutku izkazal. “Upam, da se naš veliki podpredsednik izkaže,” je v svojem govoru na shodu v podporo republikanskima kandidatoma za senatorje Davidu Perdueju in Kelly Loeffler povedal Trump. Kakorkoli, Pence se je očitno odločil, da bo ravnal drugače, zato Trump razočaranja ni mogel skriti. Pence je po izbruhu nasilja sporočil, da tisti, ki so uničevali prestolnico, niso zmagali, namreč nasilje nikoli ne zmaga.

Kongres je pred kratkim potrdil zmago demokrata Joeja Bidna za predsednika ZDA in Kamale Harris za podpredsednico. S tem je tako končan postopek potrjevanja izida volitev. Kot je v navadi, bo Biden prisegel 20. januarja. Trump se je na novico že odzval in zatrdil, da se po njegovo s to odločitvijo zaključuje prvi najboljši predsedniški mandat v zgodovini.

Sara Kovač