[Video] Srečala sta se Orban in Salvini: “Salvini je junak, ki je ustavil migracije preko morja, tako kot smo jih tudi mi na kopnem.”

Matteo Salvini in Viktor Orban. Foto: twitter

Madžarski premier Viktor Orban je sprejel italijanskega notranjega ministra in voditelja desne Lige Mattea Salvinija pred ograjo na meji s Srbijo. Kasneje so sledili pogovori v Budimpešti, kjer je Salvini seznanil Orbana z načrti za oblikovanje evropske povezave domoljubnih strank.

S fotografiranjem pred tri metre visoko ograjo na meji, ki so jo madžarske oblasti postavile v času vala beguncev in migrantov jeseni 2015, sta se oba politika po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pokazala v njima najljubši vlogi varuhov Evrope pred begunci in migranti. Skupaj sta si ogledala sistem mejnega nadzora, poroča STA. “Verjamemo, da bo nova Evropa po 27. maju zaščitila svoje zunanje meje, pa naj bodo te na kopnem, kot na Madžarskem, ali pa na morju, kot v Italiji,” je Salvini povedal na novinarski konferenci z madžarskim kolegom Sandorjem Pinterjem. “Težava ni v razdelitvi migrantov, ki so že tu, temveč v preprečitvi prihoda tisočih drugih,” je dodal.

Z Orbanom naj bi govorila tudi o sodelovanju na evropskih volitvah. Orban je v sredo že pozval, da bi morala Evropska ljudska stranka (EPP) okrepiti sodelovanje s Salvinijem, če želi preživeti.

Salvini si je zadal oblikovanje evropske povezave skrajno desnih strank, ki naj bi jo oblikovali po evropskih volitvah. Tej povezavi naj bi se pridružili tudi francoska stranka Marine Le Pen, nemška AfD in avstrijski svobodnjaki, Salvini pa si želi tudi Orbana in njegov Fidesz, ki je sicer član EPP.

Orban je Salvinija označil za “najpomembnejšo evropsko osebnost, ker je ustavil migracije in spremenil Evropsko unijo”. “Je junak, ki je ustavil migracije preko morja, tako kot smo jih tudi mi na kopnem,” je dejal Orban.

Posnetek njunega srečanja poglejte tukaj:

J. G.