[Video] Srhljivo pričevanje prestrašene deklice, ki je bila priča strelskemu pohodu: Prekrila se je s krvjo prijateljice

Datum:

“Stopil je skozi vrata učilnice in ustrelil mojo učiteljico. Dejal ji je “lahko noč” in jo ustrelil v glavo. Nato je ustrelil še nekaj mojih sošolcev… Ko sem šla k nahrbtnikom, je ustrelil mojega prijatelja, ki je bil ob meni. Mislila sem, da se bo vrnil v učilnico, zato sem se vsa prekrila s krvjo,” je povedala Miah Cerillo (11), ki je za las ušla smrti med strelskim pohodom v šoli, ki je terjal 21 življenj. Mlada Teksačanka je pričala pred ameriškim kongresom, kjer je povedala, da se v šoli ne počuti več varno, saj meni, da se bo streljanje ponovilo. 

Miah Cerillo pa ni bila edina, ki je v teh dneh pričala pred ameriškimi kongresniki. Spregovorili so tudi starši umorjenih otrok in zdravnik, ki je opisoval poškodbe, ki so jih utrpele žrtve streljanja. Namen pretresljivih pričevanj je prepričati javnost ter člane kongresa, da je vendarle potrebno zmanjšati dostopnost orožja, ki je v ZDA sedaj prosto dostopno. Po mnenju demokratov je dostopnost orožja poglavitni razlog za številčne strelske pohode. Zato so v kongresno proceduro vložili kompromisni predlog zakona, ki dviguje starostno mejo za nakup polavtomatskega orožja in prepoveduje nakup nabojnikov visoke zmogljivosti.

Predstavniki spodnjega doma ameriškega kongresa, kjer imajo večino demokrati, so predlog zakona sicer potrdili, a potrditi ga mora še senat, kjer pa imajo premoč republikanci. Podpora predlogu zakona je med republikanci majhna, zato tudi ni verjetno, da bi bil le ta dokončno izglasovan, poroča BBC.

Ostra javna razprava
Debata sicer že nekaj časa buri duhove. Američani so razdeljeni glede razumevanju 2. amandmaja ustave, ki vsem državljanom ZDA omogoča prost nakup in posedovanje orožja, tudi avtomatskega. Republikanska stran razume amandma v absolutnem smislu, kot varovalko pred morebitnim nasiljem države nad lastnimi državljani. Iz tega razloga ne želijo, da bi prišlo do kakršnihkoli sprememb ustave. Demokratska stran želi omejeni amandma omejiti. Zakonski predlogi, ki jih vlagajo v kongresno presojo, navadno vsebujejo omejitve ali prepoved nakupa avtomatskega orožja in preverjanje nekaznovanosti ter duševnega zdravja kupcev.

Različni pogledi na zagotavljanje varnosti šolarjev
Posledično imata obe strani svoje poglede na to, kako ustaviti epidemijo strelskih pohodov. Republikanci bi izboljšali varnost v šolah s prisotnostjo oboroženih varnostnikov, pa tudi z rentgenskimi pregledi pred vstopom v šolski prostor. Demokrati pa, kot že rečeno, želijo zmanjšati dostopnost orožja, kar bi po njihovem mnenju tudi zmanjšalo število streljanj. Obe strani se načelno strinjata, da je ob tekoči razpravi potrebno začeti govoriti tudi o mentalnem zdravju šolajočih otrok.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Pozor! Več kot 100 tisoč obrtnikov v prihodnjem letu čakajo bistveno višji računi za elektriko!

Energetska zbornica trdi, da so opozorila Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije...

Kaj je policija počela na domu Aleša Hojsa?

"Saj pravim, Udba v Svobodi. Verjetno sta policista delala...

Možnost popravnega izpita koalicije; Levice “neživljenjskost” zakona ne zanima

Na današnjem dnevnem redu državnega zbora je tudi predlog...

Vlogo Tine Gaber in njenega bivšega v piramidnih shemah bo preiskovala policija

Preiskovalna komisija državnega zbora, ki preiskuje financiranje političnih strank,...