fbpx

[Video] Število okužb z omikronom se je v Južnoafriški republiki čez noč podvojilo

Center za karanteno v Mumbaju ima več kot 2000 postelj. 2. decembra 2021 so prvi primer omikrona ptrdili tudi v Indiji (foto: EPA)

Novi mutantski sev covida-19, imenovan omikron, naj bi bil odgovoren za strmo naraščanje števila novoodkritih primerov covida-19 v Južnoafriški republiki.

V zadnjem dnevu so v JAR po poročanju BBC zabeležili 8.561 novih primerov okužb s sars-cov-2. Gre za skoraj dvakrat toliko novih primerov kot dan poprej, ko so našteli 4.373 novih primerov. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so prisotnost omikrona do sedaj potrdili v 24 različnih državah po svetu.

Mutantski sev, ki naj bi izviral iz Bocvane, so najprej odkrili v JAR. Po trditvah južnoafriškega Nacionalnega inštituta za prenosljive bolezni (NICD) je bilo več kot 70 odstotkov sekvenciranih genomov virusa v novembru del seva omikron. Pacienti, okuženi z novim mutantskim sevom, v glavnem izražajo simptome, kot so utrujenost, glavobol, bolečina po telesu in praskanje v grlu. Odsotni so za delto značilni kašelj in izguba vonja ter okusa.

WHO je omikron že uvrstil na seznam variacij, ki bi lahko povzročale skrb, ravno tako pa opozarjajo, da gre po dokazih sodeč za sev, pri katerem je prisotno visoko tveganje za ponovno okužbo. Številne države po svetu so iz tega razloga že uvedle omejitve vstopa v državo za potnike, ki se vračajo ali prihajajo iz Afrike.

V JAR globoko razočarani
Nad odzivom držav po svetu je bil “globoko razočaran” južnoafriški predsednik Cyril Pamaphosa, ki ostaja prepričan, da so omejitve vstopa v države za potnike, ki prihajajo iz JAR, neupravičene. Podobnega mnenja je tudi šef WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, ki meni, da širokoobsežni ukrepi, kot je splošna prepoved vstopa v državo za potnike iz JAR in preostalih držav južne Afrike, kaznujejo južnoafriške države. Tedros sicer prihaja iz Etiopije.

Vodja Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus (Foto: epa)

“Ne bi smeli živeti v strahu, zato ker se omikron hitro širi,” je pred dnevi povedal profesor virologije Anatoly Altshtein z Gamalejevega raziskovalnega inštituta za epidemiologijo in mikrobiologijo v Moskvi, “temveč zato, ker bi se lahko obrnilo, da je omikron najbolj patogen sev, kar bi še poslabšalo okužbe.”

Okužbe s sevom omikron covida-19 so do sedaj potrdili v Avstriji, Belgiji, Češki, Danski, Franciji, Nemčiji, Italiji, Nizozemski, Portugalski, Španiji, Švedski, Avstraliji, Bocvani, Braziliji, Kanadi, Hongkongu, Izraelu, Japonski, Nigeriji, Savdski Arabiji, Južnoafriški republiki, Švici, Veliki Britaniji in Indiji.

Obvezna 10-dnevna karantena
Slovenska vlada je na 302. dopisni seji 26. novembra 2021 sprejela dodatne omejitve na meji zaradi nove različice virusa B.1.1.529. Po novem je ob vstopu v Slovenijo določena obvezna karantena za osebe, ki imajo prebivališče v državah oziroma območjih, kjer je bila ugotovljena prisotnost te različice virusa, ali pa so se v zadnjih 14 dneh pred vstopom v Slovenijo zadrževale v teh državah ali na območjih.

Za naštete velja polna karantena za obdobje 10 dni in je ni mogoče predčasno prekiniti. Po izteku karantene mora biti opravljen PCR-test. “Če je test pozitiven, je protokol za te osebe enak kot za vse druge osebe, ki so pozitivne na testu PCR,” so sporočili z ministrstva za notranje zadeve. Medtem je tujcem brez prebivališča v Republiki Sloveniji, ki prihajajo z območij z novo različico virusa, vstop prepovedan. Ravno tako morajo osebe, ki so se zadrževale na ogroženih območjih, 14 dni pred uveljavitvijo odloka o tem obvestiti na številko 113, pri čemer se jih napoti v desetdnevno karanteno na domu. Tudi ta skupina mora ob koncu izteka karantene opraviti PCR.

Ivan Šokić