[Video] Štiri ure dolga predsedniška debata pri podkasterju Joeu Roganu? Trump sprejel, Biden si ne upa!

Ameriški predsednik Donald Trump (foto: EPA)

Do sedaj so bili določeni trije datumi ameriških predsedniških debat, kjer se bosta soočila aktualni predsednik ZDA Donald Trump in nekdanji podpredsednik ZDA Joe Biden. Soočenja bodo 29. septembra, 15. oktobra in 22. oktobra. Pojavil se je tudi predlog za četrto debato, ki bi trajala štiri ure in bi jo moderiral znani komentator UFC in podkaster z enim od največjih občinstev na svetu, Joe Rogan. Trump je v tako debato privolil, Biden pa se je zavil v molk, saj je zanj znano, da se izogiba javnih soočenj.

Podkast “The Joe Rogan Experience” na mesec beleži okoli 200 milijonov potegov, na mesec zasluži okoli 30 milijonov dolarjev, podkaster Joe Rogan je nekdo, ki se lahko pohvali z občinstvom, ki krepko presega število gledalcev s katerim se lahko pohvalijo največje ameriške televizije.

Rogan je, po političnih prepričanjih sodeč, vsega po malem. Podpira legalizacijo marihuane in nasprotuje transspolni norosti in genitalnemu obrezovanju dečkov in deklic. Je navdušen lovec in del gibanja “pojej kar ubiješ”. Opisujejo ga kot libertarca, ki pa je brez zadržkov podprl socialista Bernieja Sandersa, ko se je ta potegoval za demokratsko predsedniško nominacijo.

Po vsem sodeč, kandidat demokratov na jesenskih predsedniških volitvah Joe Biden ne bi smel imeti nikakršnih ideloških zadržkov za udeležbo na predsedniški debati, ki bi jo moderiral Rogan. A Biden molči. Ameriški predsednik Donald Trump je po drugi strani takoj ko je izvedel za predlog, v to privolil.

Razlogov za to je več. Rogan je napovedal, da si dejansko želi slišati kako Trump in Biden razmišljata o stvareh. “Prvo, ne bi hotel nikogar drugega v sobi, samo mi trije. In morali bi predvajati v živo, zato da nihče ne more rezati [povedanega] in želel bi ju imeti več ur,” je potrdil Rogan, ki meni da bi morali kandidate izprašati kaj dejansko želijo doseči, kakšno politiko bi vodili in kakšne sodnike bi imenovali, poroča RT.

To predstavlja velik problem za Bidena, ki je že sedaj tako brez moči, da svojo lastno potencialno administracijo imenuje Harris-Bidenova administracija, z drugimi besedami, na čelo “svoje” administracije je postavil svojo potencialno podpredsednico Kamalo Harris.

Biden se boji dolge debate s Trumpom
Biden je v zadnjem letu še dodatno opešal. Tako imenovani freudovski spodrsljaji v Bidenovih vse redkejših javnih nastopih so vse pogostejši. Biden ima pri 77 letih morda res več las na glavi, kot jih je imel pred dvajsetimi leti, a njegovi nastopi v javnosti kažejo, da trpi za vse hujšo obliko demence. Ne ve kaj govori, ne zna držati jasnega toka misli, pozablja kje je in kaj se dogaja okoli njega.

Biden kaže večje zanimanje za uradne debate, kjer bo teren po pričakovanju bolj ugoden zanj. Debata ni težka stvar, če je na tvoj strani moderator, ki nasprotniku skače v besedo, tebi pa polaga besede v usta. Po trditvah CNN je so iz štaba Bidenove predsedniške kampanje sporočili, da bo nekdanji ameriški podpredsednik sodeloval zgolj in samo v debatah, ki so bile odobrene s strani DNC, torej ga v Roganovo oddajo ne bo.

Rogan do sedaj ni moderiral nobene predsedniške debate, je pa zato v svojem podkastu gostil več kandidatov za predsedniško nominacijo. Med njimi so demokratska kongresnica Tulsi Gabbard, senator Sanders in zagovornik univerzalnega temeljnega dohodka Andrew Yang.

Ivan Šokić